Search
menu
Search

De Valencia regio inclusief Costa Blanca krijgt een toeristenbelasting

De Valencia regio inclusief Costa Blanca krijgt een toeristenbelasting
Beeld: Canva

De Valencia regio inclusief Costa Blanca krijgt een toeristenbelasting

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – In navolging van de autonome regio’s Catalonië en de Balearen eilanden, krijgt ook de Comunidad Valenciana ofwel de Valencia regio een toeristenbelasting. Dat werd afgelopen week beslist in het regionale parlement van de Valencia regio. Maar wat heeft dit voor een gevolgen voor de gebruikelijke bezoeker of vakantieganger in de provincies Alicante (Costa Blanca) of Valencia en Castellón (Costa Azahar).

Er wordt al jaren over gediscussieerd, maar uiteindelijk zijn de drie politieke partijen PSPV, Compromis en Unidas-Podemos in december 2021 overeengekomen dat er vanaf 2024 een ‘tasa turistica’ of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ gaat komen. Dat werd de afgelopen week ook bevestigd in het regionale parlement van de Comunidad Valenciana.

De toeristenbelasting of ‘Impuesto Valenciano de Estancias Turísticas’ die de provincies Alicante, Valencia en Castellón zullen krijgen vanaf 1 januari 2024 is echter anders dan in Catalonië en de Balearen. In deze twee regio’s gaat het om een regionale toeristenbelasting die in de hele autonome regio geldt, maar in het geval van de Valencia regio gaat het om een gemeentelijke toeristenbelasting die daarnaast vrijwillig is. Met andere woorden, de gemeenten kunnen ervoor kiezen om een toeristenbelasting in te voeren om hun gemeentekas aan te vullen en het geld te gebruiken voor verbeteringen in het toerisme, of niet.

Dat zou dus kunnen betekenen dat er bijvoorbeeld in Benidorm wel een toeristenbelasting kan gaan gelden, maar in Alicante stad weer niet. Overigens hebben juist deze twee gemeenten al laten weten dat ze geen toeristenbelasting gaan invoeren. Er zijn meer gemeenten die geen toeristenbelasting willen vragen aan hun bezoekers. 

Over het algemeen zijn de tegenstanders het met elkaar eens dat het aantal toeristen daardoor zal dalen, maar in Catalonië en de Balearen eilanden is juist gebleken dat de invoering van deze toeristenbelasting geen gevolgen heeft gehad. In het buitenland is men namelijk al veel langer bekend met de toeristenbelasting dat vaak ook nog eens veel hoger is dan in Spanje.

Voor wie en welke bedragen?

Er zijn meer details bekend gemaakt over hoe deze toeristenbelasting er uit moet gaan zien en wat de bedragen worden. Iedereen vanaf 16 jaar die overnacht in de Valencia regio moet een toeristenbelasting gaan betalen in die gemeenten die meedoen met het heffen van deze toeristische belasting. Er zijn uitzonderingen zoals personen onder de 16 jaar, deelnemers van IMSERSO-ouderenreizen, toeristen die voor hun gezondheid naar de regio komen etc.

In de plannen staat dat toeristen op campings en hostals 0,50 euro per nacht moeten betalen. Verblijf je in een 4+ sterren of 5 sterren hotel dan kost het 2,00 euro per nacht. Bij een verblijf in een 3+ en 4 sterrenhotels is het bedrag 1,50 euro per nacht en bij een verblijf in een 1, 2 of 3 sterrenhotels is de toeristenbelasting 1,00 euro per nacht. 

Bij overnachtingen in een Turismo Rural accommodatie en B&B (nemen we aan, maar staat niet nadrukkelijk vermeld) is er een toeristenbelasting van 0,50 tot 1,00 euro per nacht. Cruiseschip passagiers moeten ook 1,50 euro betalen, net zoals de toeristen die in luxe vakantiewoningen verblijven. Er is echter altijd een maximum van 7 dagen dus je betaalt nooit meer dan 7 dagen toeristenbelasting.

LET OP: dit is de informatie zoals deze nu bekend is. Omdat deze toeristenbelasting pas vanaf 1 januari 2024 gevraagd wordt, kan er nog veel veranderen gedurende 2023. Zo kunnen de bedragen anders worden en zullen misschien ook meer gemeenten het nut van deze belasting gaan inzien, of juist niet.

Ga naar de inhoud