Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (36)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (36)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (36)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

De laatste werkzaamheden van de aannemer zijn nu afgerond. We hebben hiervoor afgelopen weken een aantal ploegen met Spaanse werkmensen over de vloer gehad. Het is bijzonder hoe groot soms het verschil is tussen deze ploegen. We hadden laatst twee mannen die super netjes waren. Deze twee hebben de trap weer helemaal opgebouwd. Met oude en nieuwe materialen hebben ze een prachtige trap gemaakt die weer helemaal veilig is om overheen te lopen. Zelf hebben we daarna de trapleuning en balustrade weer terug geplaatst. Maar goed, deze mannen waren zo netjes en precies. Elke druppel cement of stucmiddel werd direct opgedweild, maar degene die daarna … pfff, wat een rommelkonten.

Deze kregen het voor elkaar om op hun eerste ochtend binnen een kwartier een soort bom te laten ontploffen. Overal materiaal, gereedschap en zonder ook maar iets af te dekken lag de nieuwe trap onder het puin, cement en stucmiddel. Het schoonmaken en opruimen aan het einde van de dag was ook niet echt aan hun besteed. Één van deze mannen rookte ook de hele dag in huis, dit stonk als een malle, dus gevraagd of hij dat niet meer wilde doen. Toen ze vroegen of we nog meer klusjes hadden, hebben we gezegd dat we daar nog even over na zouden denken. De meeste zijn ook niet altijd even netjes met gereedschap en hebben geen idee meer wat er nu van hun of van ons was. Er verdwijnen dan ook regelmatig rolmaten, stoffers en blikken, maar daarentegen zijn we wel wat schroevendraaiers rijker …

In Nederland zijn we gewend om mensen die bij je thuis komen koffie aan te bieden. In Spanje is dit duidelijk niet gebruikelijk. Ze staan ons dan ook aan te kijken alsof we van een andere planeet komen en weigeren eigenlijk altijd beleeft. Vaak is hun antwoord; we gaan zo koffie drinken in het barretje. Alleen het biertje aan het einde van dag slaan ze niet af, maar koffie drinken dat doe je blijkbaar niet in een huis, waarschijnlijk is de koffie buitenshuis een excuus om dan gelijk een borreltje naast de koffie te kunnen drinken.

Het tegelwerk is nu echt bijna af, nog een paar dagen en dan is de megaklus van Yves in ons huis klaar. Hij heeft echt vakwerk afgeleverd en nu is het aan ons om het verder te voegen en te impregneren. Zoals in begin van deze blog al aangegeven hebben we samen de trapleuning en balustrade teruggeplaatst. Hier zagen we wel een beetje tegenop. De trap zelf was namelijk behoorlijk veranderd, op sommige plaatsen ingekort en andere juist verlengd. De onderdelen zouden niet zomaar terug geplaatst kunnen worden. Als je ergens tegenop ziet, valt het altijd mee en dat was in dit geval ook zo. Met twee dagen hadden we de klus geklaard! Nu nog de gaten opvullen, netjes schilderen en de trap is op tijd klaar voor de kerstversiering. Hasta luego, Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud