Wordt het eerste deel van de winter heel erg koud in Spanje?

Wordt het eerste deel van de winter heel erg koud in Spanje?
Beeld: Canva

Wordt het eerste deel van de winter heel erg koud in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje is Filomena, de sneeuwstorm van twee jaar geleden, ondertussen een collectieve herinnering. Bij AEMET, het nationale instituut voor Meteorologie, klinkt nu een waarschuwing die aan januari 2020 doet denken. De atmosferische puzzelstukken liggen op die manier dat Spanje misschien wel een heel erg koud eerste deel van de winter staat te wachten.

Het was de woordvoerder van AEMET (Agencia Estatal de Meteorología), Rubén del Campo, die het land waarschuwde voor een mogelijk hard eerste deel van de winter. Volgens del Campo zou zich in de polaire stratosferische vortex een breuk kunnen vertonen op grotere hoogte dan gewoonlijk. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat een koudegolf het hele Europese continent in haar grip krijgt.

Wanneer er op dergelijke hoogte een breuk plaatsvindt, kan de koude lucht die vast zit in het Arctische gebied ontsnappen en zich verplaatsen naar meer Zuidelijk gelegen gebieden. Dat zou ook in Spanje later tot kouder en meer regenachtig weer kunnen leiden.

“Dat betekent nog niet dat die breuk sowieso te gebeuren staat”, beweerde del Campo toch. Ook is wanneer de breuk effectief plaatsvindt dat nog geen garantie voor een koudegolf over Spanje. Dat hangt namelijk nog af van de precieze plaats van de breuk.

AEMET houdt de evolutie van de breuklijn alvast in de gaten. Sinds Filomena twee jaar geleden onverwacht tot veel chaos leed in Madrid  en de rest van het land wil men namelijk ten alle koste een gelijkaardig scenario vermijden. De herfst van dit jaar was alvast weer een van de warmste herfsten sinds het begin van de metingen. Hoe de winter uitdraait, blijft naast de voorspellingen toch nog een raadsel.

Ga naar de inhoud