Officieel hebben niet veel Spanjaarden een wapen maar…

Officieel hebben niet veel Spanjaarden een wapen maar…
Beeld: Canva
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Officieel is Spanje niet een land waar veel wapens in omloop zijn onder particuliere eigenaren. Volgens de gegevens staan er 3 miljoen pistolen en geweren geregistreerd die ruim 1,1 miljoen personen als eigenaar hebben. Veel van deze wapens dienen als beveiliging maar ook voor het trainen bij schietclubs of geweren die bij de jacht gebruikt worden. Het probleem is echter dat er steeds meer wapens op de zwarte markt te krijgen zijn waardoor een precies aantal van wapens welke in omloop zijn in Spanje niet te geven is.

Spanje is gelukkig geen Amerika waar bijna iedereen wel een wapen in huis heeft om zichzelf te beschermen, zoals zij dat noemen. Helaas gebeuren er ook veel ongelukken met wapens in Amerika, vaak met dodelijke afloop. Spanje is van traditie niet een wapenland en volgens de gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en van Justitie staan er 3 miljoen wapens geregistreerd. Het merendeel van deze wapens zijn jachtgeweren die dus ook voor de jacht gebruikt worden. Er staan echter ook pistolen geregistreerd die meestal door personen gekocht worden die deze bij zich dragen, in huis hebben voor de veiligheid of personen die lid zijn van een schietclub en een pistool als hobby gebruiken.

Regio’s

Schijnbaar zijn er in Andalusië 611.987 legale wapens in omloop waarbij het merendeel geweren zijn, hoofdzakelijk jachtgeweren of karabijnen. Vreemd detail is dat Andalusië ook de regio is waar de meeste kruisbogen te vinden zijn, in totaal 1.647 stuks die hoofdzakelijk of voor de traditionele jacht of als sport/hobby gebruikt worden. In de regio Asturië zijn per 1.000 inwoners 4 pistolen te vinden die gebruikt worden bij schietclubs, een aantal wat in Catalonië op 2 per 1.000 inwoners staat.

Wapenhandelaars

Spanje is de zevende grote wapenhandelaar en exporteur ter wereld maar binnen het land zelf zijn de regels voor het wapengebruik zeer streng. Spanje staat op een lijst van 178 landen op de 61e plaats als het gaat om het bezit van wapens. De Verenigde Staten staan helemaal bovenaan de lijst en in Europa staan landen als Finland, Duitsland en Frankrijk ook hoog op de lijst.

Licenties

In Spanje is echter wel een stijging waargenomen bij de aanvragen voor licenties om pistolen te dragen. Dat gebeurt dan hoofdzakelijk door personen die een wapen willen hebben voor de veiligheid zoals juweliers of personen die vaak met gevaarlijke mensen omgaan zoals privé detectives en zogenaamde bounty hunters (al is dat aantal erg klein in Spanje).

Zwarte markt

Men maakt zich echter in Spanje wel druk over het feit dat er steeds meer wapens te koop zijn op de zwarte markt. De wereldwijde verkoop via internet is natuurlijk een makkelijke manier om wapens te kopen, ook voor terroristen. Volgens sommigen zouden de regels voor het hebben van een geweer of pistool in Spanje soepeler moeten worden waardoor de verkoop op de zwarte markt vanzelf zal afnemen. Het probleem is dan echter wel weer dat er steeds meer wapens bij kunnen komen waardoor er ook meer problemen kunnen komen zoals het crimineel gebruik van wapens en natuurlijk ongelukken zoals in de Verenigde Staten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.