skip to Main Content
Officieel hebben niet veel Spanjaarden een wapen maar…
Canva

Officieel hebben niet veel Spanjaarden een wapen maar…

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Officieel is Spanje niet een land waar veel wapens in omloop zijn onder particuliere eigenaren. Volgens de gegevens staan er 3 miljoen pistolen en geweren geregistreerd die ruim 1,1 miljoen personen als eigenaar hebben. Veel van deze wapens dienen als beveiliging maar ook voor het trainen bij schietclubs of geweren die bij de jacht gebruikt worden. Het probleem is echter dat er steeds meer wapens op de zwarte markt te krijgen zijn waardoor een precies aantal van wapens welke in omloop zijn in Spanje niet te geven is.

Spanje is gelukkig geen Amerika waar bijna iedereen wel een wapen in huis heeft om zichzelf te beschermen, zoals zij dat noemen. Helaas gebeuren er ook veel ongelukken met wapens in Amerika, vaak met dodelijke afloop. Spanje is van traditie niet een wapenland en volgens de gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en van Justitie staan er 3 miljoen wapens geregistreerd. Het merendeel van deze wapens zijn jachtgeweren die dus ook voor de jacht gebruikt worden. Er staan echter ook pistolen geregistreerd die meestal door personen gekocht worden die deze bij zich dragen, in huis hebben voor de veiligheid of personen die lid zijn van een schietclub en een pistool als hobby gebruiken.

Regio’s

Schijnbaar zijn er in Andalusië 611.987 legale wapens in omloop waarbij het merendeel geweren zijn, hoofdzakelijk jachtgeweren of karabijnen. Vreemd detail is dat Andalusië ook de regio is waar de meeste kruisbogen te vinden zijn, in totaal 1.647 stuks die hoofdzakelijk of voor de traditionele jacht of als sport/hobby gebruikt worden. In de regio Asturië zijn per 1.000 inwoners 4 pistolen te vinden die gebruikt worden bij schietclubs, een aantal wat in Catalonië op 2 per 1.000 inwoners staat.

Wapenhandelaars

Spanje is de zevende grote wapenhandelaar en exporteur ter wereld maar binnen het land zelf zijn de regels voor het wapengebruik zeer streng. Spanje staat op een lijst van 178 landen op de 61e plaats als het gaat om het bezit van wapens. De Verenigde Staten staan helemaal bovenaan de lijst en in Europa staan landen als Finland, Duitsland en Frankrijk ook hoog op de lijst.

Licenties

In Spanje is echter wel een stijging waargenomen bij de aanvragen voor licenties om pistolen te dragen. Dat gebeurt dan hoofdzakelijk door personen die een wapen willen hebben voor de veiligheid zoals juweliers of personen die vaak met gevaarlijke mensen omgaan zoals privé detectives en zogenaamde bounty hunters (al is dat aantal erg klein in Spanje).

Zwarte markt

Men maakt zich echter in Spanje wel druk over het feit dat er steeds meer wapens te koop zijn op de zwarte markt. De wereldwijde verkoop via internet is natuurlijk een makkelijke manier om wapens te kopen, ook voor terroristen. Volgens sommigen zouden de regels voor het hebben van een geweer of pistool in Spanje soepeler moeten worden waardoor de verkoop op de zwarte markt vanzelf zal afnemen. Het probleem is dan echter wel weer dat er steeds meer wapens bij kunnen komen waardoor er ook meer problemen kunnen komen zoals het crimineel gebruik van wapens en natuurlijk ongelukken zoals in de Verenigde Staten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Als het tussen de oren niet klopt en de manier van denken en doen op deze aardbol niet drastisch veranderd. Zie ik geen ruimte waar het snel zou kunnen veranderen. Het blijft maar doorgaan met bizar geweld….Het goede voorbeeld wordt ook niet op grote schaal gegeven. De zogenaamde grote leiders der landen volgen de weg die geen uitkomst zal bieden. Een wereld van onheil en verderf. Begrijpelijk dat men zich wil verdedigen . Nee helaas ik kan niet anders dan te moeten vaststellen dat de mensheid in zijn totaliteit ernstige gebreken vertoond. Goden worden op handen gedragen wie niet mee doet zal gestraft worden. Waar gaat het nog over..!! Drugs en doorgeschoten waanbeelden. Niet meer te volgen als je anders bent ingesteld . Voor het streven en leven zonder angst en wantrouwen. Echt vrij zijn om te gaan en staan . Een droom die door velen gedragen wordt. Ben zelf geen heilig boontje. Wapens zijn mij niet onbekend . Het repareren en onderhoud van wapens was een dagelijkse bezigheid in militaire dienst De geur van wapenolie was terug te vinden in de kleding en op je huid en het haar was vet en kleverig. Ik ben blij en verlost te zijn van het koude staal en die zwarte kleuren.
    Hou ouder je wordt des te meer hecht je waarde aan een vredig bestaan. De kemphanen haren zijn door de jaren weg een zegen en een verlossing. Spanje is een land van zon , muziek en stranden. Dat het zo mag blijven en overgedragen wordt generatie op generatie.

  2. Het gaat in Amerika slechts zelden om een ongelukje met wapens, maar wel heel vaak om eigenaren die doordraaien en dan hun wapen(s) gebruiken. Juist dit is een hele goede reden om aan de vergunning voor een wapen hele strenge eisen te stellen en zeker te maken dat de eigenaar niet geregistreerd staat voor psychische problemen. Zo is er ruim 5 jaar geleden in Ridderkerk een knul in winkelcentrum De Ridderhof tekeer gegaan, terwijl hij bekend stond als psychiatrisch patiënt, maar desondanks wel een wapenvergunning had!

    1. Zoals onlangs bij diverse aanslagen is gebleken, heeft men persé geen wapen nodig om onschuldige mensen van het leven te beroven. Met of zonder psychische aandoening. Feit is wel dat sommige mensen al achter de tralies geboren hadden moeten worden.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken