Search
menu
Search

Spanje voert de Natura 2000-netwerk lijst aan met 27 procent aan biosfeerreservaten

Spanje voert de Natura 2000-netwerk lijst aan met 27 procent aan biosfeerreservaten
Beeld: Ordesa / 123rf

Spanje voert de Natura 2000-netwerk lijst aan met 27 procent aan biosfeerreservaten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje is een maatstaf voor het behoud van de biosfeer en de bescherming van de biologische diversiteit. Dit wordt bekrachtigd door het ‘Jaarboek van de staat van beschermde gebieden 2020’ opgesteld door EUROPARC-Spanje. Volgens het jaarboek is Spanje het land dat het meeste landoppervlak bijdraagt ​​aan het Natura 2000-netwerk, het netwerk van beschermde biodiversiteit gebieden van de Europese Unie.

Spanje levert 27,4% aan beschermd natuurgebied aan waarmee het land de meeste biosfeerreservaten ter wereld heeft met 53 plaatsen. Op dit moment zijn er in Spanje 16 nationale parken (parques nacionales), 152 natuurparken (parques naturales), 291 natuurreservaten (reservas naturales), 359 natuurmonumenten (monumentos naturales), 61 beschermde landschappen (paisajes protegidos) en 2 beschermde mariene gebieden (marinas protegidas). 36,2% van het landoppervlak en 12,3% van het zeegebied van Spanje zijn beschermd. 

Wereldwijd staat Spanje ook op de tweede plaats in de wereld wat betreft geoparken met 15 locaties. Dat zijn door UNESCO aangewezen gebieden als opmerkelijk geologisch erfgoed die worden bewaard en gebruikt als motor voor lokale ontwikkeling. In 2020 kwamen er 3 nieuwe ‘geoparques’ bij, te weten Maestrazgo in Aragón, in Montañas do Courel in Galicië en in Granada in Andalusië.

Spanje staat daarnaast ook als derde op de wereldranglijst wat betreft wetlands of draslanden met 75 plaatsen. Dit zijn beschermde gebieden die in het kader van de Ramsar-conventie bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van plaatsen die op de grens liggen tussen landelijke en waterrijke gebieden.

Ga naar de inhoud