Vulkaanuitbarsting La Palma officieel voorbij

Vulkaanuitbarsting La Palma officieel voorbij
Beeld: @involcan / twitter

Vulkaanuitbarsting La Palma officieel voorbij

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De bewoners van het Canarische Eiland La Palma zullen kerst 2021 nooit meer vergeten want op 25 december werd de Cumbre Vieja-vulkaanuitbarsting officieel als beëindigd verklaard na een periode van tien dagen zonder aardbevingen, vulkaanas, lava en het geluid van de vulkaan die van zich liet horen. De aardbeving van 2021 is de geschiedenisboeken ingegaan als de langstdurende maar ook meest verwoestende sinds dat men deze gegevens heeft bijgehouden. 

Na 85 dagen is de vulkaanuitbarsting op La Palma voorbij. Deze begon op 19 september om 15.12 uur en werd officieel als beëindigd verklaard op 25 december. De lava heeft een gebied bedekt van 1.173 hectare wat 1,69% van de oppervlakte van het eiland La Palma is, 12 van de 708 vierkante kilometer om precies te zijn. Naast de lava op het eiland zelf is er ook nieuw land ontstaan in zee waar verschillende lavarivieren zijn geëindigd en lava-delta’s hebben gevormd van in totaal 50 hectare. De Cumbre Vieja is gegroeid tot 200 meter boven het eiland en er zijn zes kraters.

Onder de lava bevinden zich in totaal 2.988 gebouwen waaronder 1.304 woningen die compleet verwoest zijn en waarbij nog eens 3.039 andere gebouwen schade hebben opgelopen door de lava. Daarbij valt te denken aan scholen, kerken, gemeenschapshuizen en industriële gebouwen verdwenen. Daarnaast moesten boeren toezien hoe in de meeste gevallen hun bananen- en avocado’s-plantages en wijngaarden verdwenen zijn, om precies te zijn 179 in totaal met een oppervlakte van 360 hectare. Er zijn 72,75 kilometer aan wegen verdwenen of beschadigd. De totale schade wordt tot nu toe geschat op meer dan 900 miljoen euro.

Detail is dat de Cumbre Vieja-vulkaan precies vijftig jaar na de laatste vulkaanuitbarsting in Spanje (en op La Palma) in 1971 tot uitbarsting was gekomen. 50 jaar geleden kwam de Teneguia-vulkaan tot uitbarsting en daarvoor de vulkaan San Joan, beiden op het eiland La Palma. De uitbarsting van de Teneguia-vulkaan duurde echter niet zo lang, 24 dagen van 26 oktober tot 18 november 1971, de minst lange van de acht vulkaanuitbarstingen die geregistreerd zijn op La Palma. De Cumbre Vieja-uitbarsting heeft 85 dagen geduurd wat meer is dan de Tehuya-vulkaanuitbarsting in 1585 die 84-dagen duurde.

De Cumbre Vieja-vulkaan uitbarsting zal echter niet alleen als langstdurende en meest verwoestende de geschiedenisboeken ingaan maar ook als de meest toeristische want er zijn al duizenden nationale en internationale toeristen naar La Palma gekomen om het natuurgeweld van dichtbij te zien en de lokale bevolking te steunen. Het is echter ook de vulkaanuitbarsting die het best in beeld is gebracht door o.a. de drones die elke dag de lavarivieren en vulkaan zelf in beeld brengen.

Ga naar de inhoud