10x mooiste Kathedralen van Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

10x mooiste Kathedralen van Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Kerken en Kathedralen vormen een belangrijk onderdeel van het Spaanse cultureel erfgoed, er zijn er ook nogal wat te vinden in het land. Buiten het feit dat het hier uiteraard om religieuze gebouwen gaat, zijn het ook vaak belangrijke toeristische bezienswaardigheden voor de Spaanse en internationale toeristen. In het volgende artikel beschrijven we enkele van de mooiste Kathedralen van Spanje.

Een Kathedraal of Dom is de Kerk waar een bisschop zetelt. De benaming valt te herleiden tot ecclesia cathedralis, Kerk van de zetel. Die zetel is letterlijk de zetel van de bisschop, die aan de zijkant van het priesterkoor van de Kerk staat opgesteld, in de vroegchristelijke Kerk in de exedra of de koorapsis. Deze zetel heet in het Latijn cathedra.

In Spanje zijn 80 katholieke kathedralen te vinden waaronder de Kathedraal van Barcelona, Kathedraal van Burgos, Kathedraal van Calahorra, Kathedraal van Ciudad Rodrigo, Kathedraal van Ciudadela, Kathedraal van Córdoba, Kathedraal van Cuenca, Kathedraal van Gerona, Kathedraal van Granada, Kathedraal van Huesca, Kathedraal van Jaén, Kathedraal van León, Kathedraal van Lugo, Kathedraal van Málaga, Kathedraal van Madrid, Kathedraal van Mérida, Kathedraal van Monzón, Kathedraal van Murcia, Kathedraal van Palma, Kathedraal van Pamplona, Kathedraal van Salamanca, Kathedraal van Santiago de Compostela, Kathedraal van Segovia, Kathedraal van Sevilla, Kathedraal van Sigüenza, Kathedraal van Solsona, Kathedraal van Tarragona, Kathedraal van Teruel, Kathedraal van Toledo, Kathedraal van Tortosa, Kathedraal van Tudela, Kathedraal van Tuy, Kathedraal van Urgel, Kathedraal van Valencia, Nieuwe kathedraal van Vitoria-Gasteiz, Oude kathedraal van Vitoria-Gasteiz.

Dit zijn volgens velen de 10 mooiste kathedralen van Spanje:

toledo
Beeld: Canva

De Kathedraal van Toledo (Castilla la Mancha)

De Catedral de Santa María de Toledo of Catedral Primada de Toledo in de gelijknamige stad en provincie is een van de belangrijkste gotische Kathedralen van Spanje. Ze werd gebouwd tussen 1227 en 1493 op de plaats van een voormalige Moorse moskee en is gewijd aan Maria. Het grote retabel (Spaans: Retablo Mayor) is een van de bezienswaardigheden in deze Kathedraal. De Kathedraal is 120 meter lang en 59 meter breed met als hoogste toren de 90 meter hoge noordtoren met de beroemde Campana gorda, een klok van 17.515 kilo stammende uit 1753.

burgos
Beeld: Canva

De Kathedraal van Burgos (Castilla y León)

De Catedral de Burgos is een rooms-katholieke Kathedraal in de Spaanse stad Burgos, toegewijd aan Maria. De bouw van de Kathedraal begon in 1221 in opdracht van Ferdinand III van Castilië. Negen jaar later werd de Kerk in gebruik genomen, maar de bouw duurde met tussenpozen voort tot 1567, waarmee deze in totaal ruim 330 jaar duurde. Sinds 1984 staat de Kathedraal van Burgos ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De gotische Kathedraal is drieschepig, heeft dwarspanden, veel kapellen en een zware vieringtoren uit de 16de eeuw.

santiago
Beeld: Canva

Kathedraal van Santiago de Compostela (Galicië)

De Kathedraal van Santiago de Compostela is de hoofdkerk van het aartsbisdom Santiago de Compostela en staat in de gelijknamige stad, Santiago de Compostela, in de deelstaat Galicië. De Kathedraal heeft de vorm van een kruiskerk. Zij werd vanaf 1077 onder Alfonso VI van Castilië gebouwd op de resten van een eerdere Kerk uit 800. Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek. De Kathedraal is sinds 1985 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De kathedraal is 97 meter lang en 22 meter hoog.

salamanca
Beeld: Canva

Kathedraal van Salamanca (Castilla y León)

De stad Salamanca kent twee Kathedralen, de Catedral Vieja (oude Kathedraal) en de Catedral Nueva (nieuwe Kathedraal). In 1513 is men met de bouw begonnen van deze laatste Kathedraal. De drieschepige Kathedraal met veel kapellen en een grote koepel is aan de buitenkant versierd met puntgevels, friezen, balkons, wapenschilden en beelden. In de façade zijn drie portalen met veel sculpturen (waaronder een astronaut). Het interieur van de gotische Kathedraal heeft een barokke versiering. In de rechter dwarsbeuk bevindt zich een kleine patio, vanwaar u een mooi zicht heeft op de oude Kathedraal en op de barokke klokkentoren. Door een dichtbijgelegen zijkapel komt men in de oude Kathedraal.

segovia
Beeld: Canva

Kathedraal van Segovia (Castilla y León)

De Catedral de Santa María de Segovia is een Kathedraal in de stad Segovia, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de deelstaat Castilla y León. De Kathedraal werd gebouwd tussen 1525 en 1577. Het is een gotisch gebouw met invloeden uit de renaissance. De Kathedraal staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Kathedraal heeft een structuur in drie hoge gewelven en een kooromgang. De Kerk heeft prachtige ramen met fijn maaswerk van gebrandschilderd glas. Het interieur heeft een opmerkelijke eenheid van stijl (laat-gotische), behalve de koepel, die is gebouwd rond 1630. De gotische gewelven zijn tot 33 meter hoog, 50 meter breed en 105 meter lang.

leon
Beeld: Canva

Kathedraal van León (Castilla y León)

De Catedral de León is een van Spanje’s mooiste Kathedralen en daarnaast prachtig gelegen aan het grote plein. Er wordt gezegd dat het de Franste van de Spaanse gotische Kathedralen is. Dit is onder andere te wijten aan de overeenkomsten met Franse soortgenoten in Reims, Amiens en Beauvais. Een van de belangrijkste kenmerken van de Catedral de León zijn de indrukwekkende “glazen wanden”, gigantische glas-in-loodramen.

sevilla
Beeld: Canva

Kathedraal van Sevilla (Andalusië)

De Catedral de Santa María de la Sede is een grote gotische Kathedraal in de Spaanse stad Sevilla en de hoofdkerk van het aartsbisdom Sevilla. De Kathedraal is gebouwd in de vorm van een vijfbeukige kruiskerk met kapellen en is van binnen 127 meter lang, 83 meter breed en 43 meter hoog. Daarmee is het na de Sint-Pietersbasiliek in Rome en de St Paul’s Cathedral in Londen het grootste kerkgebouw van Europa en bovendien het grootste gotische kerkgebouw ter wereld. De Giralda, de 104,5 meter hoge klokkentoren van de Kathedraal, is het waarmerk van de stad Sevilla. De Kathedraal van Sevilla heeft een uitzonderlijk rijke inventaris. Sinds 1987 staat zij op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO.

palma
Beeld: Canva

Kathedraal de Palma (Balearen)

De Catedral de Santa María de Palma de Mallorca is gelegen in de gelijknamige stad langs de Middellandse Zee. Er wordt gezegd dat het een gotisch juweeltje is met uitzicht op zee. De Kathedraal van Palma is de belangrijkste culturele attractie van het eiland Mallorca. In de Kathedraal heeft de Catalaanse architect Antonio Gaudí nog restauraties uitgevoerd en details toegevoegd en is het Isla de Pasion kunstwerk van Barceló een bezienswaardigheid.

jaen
Beeld: Canva

Kathedraal van Jaén (Andalusië)

De Santa Iglesia Catedral de la Asunción de la Virgen is een Kathedraal gelegen in de Andalusische stad Jaén in de gelijknamige provincie. De in gotische en renaissancestijl opgetrokken Kathedraal werd tussen 1249 en 1724 gebouwd en is 100 meter lang en 70 meter breed. De Catedral de Jaén is gelegen aan het Plaza de Santa María tegenover het Palacio Municipal en het Palacio Episcopal.

cuenca
Beeld: Canva

Kathedraal van Cuenca (Castilla la Mancha)

De Catedral de Cuenca was samen met de Kathedraal van de stad Ávila de eerste gotische Kathedraal van Castilië. Hoewel de Kathedraal van Cuenca eigenlijk nooit werd voltooid heeft het gebouw vele bezienswaardigheden die het uniek maken. Een van de opvallendste kenmerken zijn de gotische ramen die jaren geleden vervangen werden omdat deze in zeer slechte staat verkeerden. De Kathedraal ziet er vreemd uit omdat er eigenlijk nooit torens zijn gebouwd en het geheel er onaf uitziet. Niet ver van het godshuis bevinden zich de beroemde hangende huizen van Cuenca.

Ga naar de inhoud