Search
menu
Search

Dreiging terroristische aanslagen in Spanje tijdens de feestdagen

Dreiging terroristische aanslagen in Spanje tijdens de feestdagen
Beeld: @policia / X

Dreiging terroristische aanslagen in Spanje tijdens de feestdagen

Volgens recente berichten zijn de autoriteiten in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gewaarschuwd voor mogelijke terroristische aanslagen tijdens Kerstmis en/of oud en nieuw. Deze dreiging heeft geleid tot verhoogde veiligheidsmaatregelen en waakzaamheid in deze landen. In het geval van Spanje wordt in de Duitse pers geschreven over mogelijke religieuze doelwitten in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Volgens het Duitse dagblad ‘Bild’ hebben de autoriteiten in Duitsland, Oostenrijk en Spanje informatie ontvangen over een mogelijke islamitische terroristische cel die van plan zou zijn om tijdens de feestdagen toe te slaan in Europa. Een vertrouwelijk document van het Federale Bureau voor Criminaliteit (BKA), waar het Duitse dagblad toegang toe heeft, spreekt van een sterke toename van haat onder islamisten jegens het Westen. Dit heeft geleid tot een verhoogd risico op terroristische aanslagen in deze landen.

Spanje staat al geruime tijd op alert voor terroristische dreigingen en heeft sinds 2015 het op een na hoogste niveau van terreurdreiging, niveau 4. Dit betekent dat de kans op een terroristische aanslag zeer groot is en dat er extra veiligheidsmaatregelen worden genomen om dit te voorkomen, maar dat er geen concrete aanwijzigingen zijn voor een aanslag. Volgens het vertrouwelijke document van de BKA zou Spanje, en dan vooral Madrid, een potentieel doelwit zijn voor aanslagen tijdens de feestdagen.

De dreiging van terroristische aanslagen tijdens de feestdagen is niet nieuw in Europa. In 2016 vond er een tragische aanslag plaats op een kerstmarkt in Berlijn, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen en tientallen gewond raakten. Sindsdien zijn de autoriteiten in heel Europa waakzamer geworden en hebben ze maatregelen genomen om de veiligheid tijdens de feestdagen te waarborgen.

In Oostenrijk heeft de politie onlangs vier personen gearresteerd die verdacht worden van banden met een islamitisch netwerk. Hoewel er geen concrete plannen waren voor aanslagen in de stad, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dat er wel degelijk sprake is van een verhoogde dreiging. De politie in Wenen heeft verklaard dat er door de huidige evaluatie van de dreiging door het Bureau voor de Bescherming van de Grondwet en het nog steeds hoge niveau van terreurdreiging in het algemeen een groter risico bestaat tijdens de feestdagen.

In Duitsland heeft de politie ook extra maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen tijdens de feestdagen. Zo zijn er meer agenten ingezet en worden er extra controles uitgevoerd op drukke plaatsen zoals kerstmarkten en winkelcentra. Recent werd de kathedraal van Keulen ontruimd vanwege een mogelijke aanslag. Ook in Spanje zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen, met name rondom religieuze gebouwen en evenementen.

Ga naar de inhoud