skip to Main Content
Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Julen in Málaga
El Confidencial

Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Julen in Málaga

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – Twee weken na de verdwijning van Julen in de waterput en een 12-daagse reddingsoperatie kan de balans opgemaakt worden van 13 dagen vol spanning, hoop en ongekende saamhorigheid wat betreft de reddingswerkzaamheden en het Spaanse volk. Nu het lot van Julen bekend is en het lichaam van de tweejarige peuter eindelijk uit de waterput gehaald kon worden begint het onderzoek naar wie de schuld heeft van deze trieste gebeurtenis waarbij de ouders hun tweede zoon in slechts twee jaar tijd kwijt zijn geraakt.

Uit de autopsie op zaterdag is gebleken dat Julen met de voeten naar beneden en zijn armen omhoog in de waterput is gevallen, iets wat de vader al op de eerste dag aan heeft gegeven. Hij liep tijdens zijn 71 meter diepe val meerdere verwondingen op waaronder ernstig hoofdletsel als gevolg van een of meerdere harde klappen op het hoofd, iets dat veroorzaakt kan zijn door het vallende puin boven hem maar iets dat onderzocht moet worden. Uit het autopsierapport blijkt tevens dat Julen op dezelfde dag van zijn val in de waterput reeds overleden is.

De autopsie heeft zaterdag plaatsgevonden en duurde zes uur. Het resultaat van de uitgebreide autopsie is naar de onderzoeksrechter gestuurd. De Guardia Civil heeft toen ze Julen in de waterput vonden alles vastgelegd, genoteerd en foto’s en video’s gemaakt. Er moet namelijk onderzocht worden of de verwondingen te wijten zijn aan de val in de waterput of niet. Daarnaast moet men het materiaal dat de stop vormde boven Julen onderzoeken om te kijken waar dat vandaan kwam en of het materiaal is dat loskwam na de val van Julen.

Guardia Civil

Toen de mijnwerkers eenmaal de waterput hadden bereikt na meer dan 24 uur met de hand graven in de horizontale tunnel, namen agenten van de Guardia Civil het werk over. Vanaf het platform 71 meter boven de grond gaf een juridisch team door aan de agenten wat ze moesten doen wat betreft het onderzoek.

Zo moesten de agenten met een speciale camera alles vastleggen op foto en video, hoe Julen in de waterput vast zat, waar hij zich bevond, wat hij bij zich had, de verwondingen … alles werd op foto en video vastgelegd met een camera die eruit ziet als een ronddraaiend oog.

Toen dat eenmaal gebeurd was en het juridisch team toestemming had gegeven, begonnen de agenten met het weghalen van het lichaam van Julen. Daarvoor maakte men gebruik van een capsule die speciaal was gebouwd voor de redding van een eventueel nog levende Julen. Eenmaal boven aarde werd het lichaam met spoed overgebracht naar een forensisch onderzoekscentrum in Málaga waar de autopsie plaatsvond.

Onderzoek

Vanaf nu zal het strafrechtelijke onderzoek beginnen om te kunnen bepalen wie er schuld heeft aan het drama waarbij een tweejarige jongen overleden is en de ouders hun tweede zoon (eerste zoon overleed in 2017 aan een hartstilstand) zijn kwijtgeraakt in slechts twee jaar tijd. De rechter is al geruime tijd met een onderzoek bezig en onderzoekt al het materiaal dat de Guardia Civil heeft verzameld. De waterput en de gegraven tunnels zijn nog niet volgegooid maar afgesloten met stenen van 600 kilo.

Wie heeft de put geboord? Waarom werd die put geboord? Waarom werd er geen vergunning aangevraagd? Is de eigenaar van het terrein de schuldige of de persoon die put geboord heeft? Waarom was de diepe waterput niet afgedekt met een steen? Wat is het materiaal wat op de bodem ligt van de 114 meter diepe put? Wat is het materiaal dat boven Julen zat en voorkwam dat men bij Julen kon komen? Veel vragen waar antwoorden op gezocht moeten worden.

Zoektocht naar jongen in waterput gaat door in Málaga

La Vanguardia

Wie is er schuldig

Men weet dat de waterput illegaal werd aangelegd, daar was door de autoriteiten geen toestemming voor gegegeven. Later is gebleken dat dit niet ongewoon is in Spanje aangezien er meer dan één miljoen illegale waterputten zijn in Spanje.

De persoon die de waterput geboord heeft had op dag één van de reddingsoperatie al aangegeven dat de waterput niet geschikt was omdat er geen water was gevonden en dat deze met een zware steen was afgesloten.

De vraag is dus nu waarom de put op het moment van de verdwijning van Julen niet was afgesloten. Een van de redenen kan zijn omdat de eigenaar van het terrein waar de waterput is geboord bezig was met bouwwerkzaamheden aan een woning. Dat kan de reden zijn dat de put open is omdat men bouwafval in de put gooide wat ook kan verklaren waarom Julen niet verder is gevallen dan 73 van de 114 meter diepe put (bijgestelde cijfers).

Dood door schuld

De rechter is inmiddels bezig met het onderzoek naar de dood van Julen waarbij er ook gezocht wordt naar wie er schuldig verklaard kan worden van dood door schuld (homicidio imprudente) waar tot vier jaar celstraf voor gegeven kan worden in Spanje.

Immers, de eigenaar van het terrein heeft een illegale put laten boren die niet was afgesloten terwijl de persoon die de put geboord heeft dat gedaan heeft zonder toestemming en geen vergunning had.

In het onderzoek, dat reeds gestart is ten tijde van de reddingsoperatie, zijn ook de ouders van Julen ondervraagd en werden er vragen gesteld aan familieleden en vrienden. Nu zullen ook de betrokken reddingswerkers ondervraagd gaan worden over het hoe en wat van de reddingsoperatie. Dit onderzoek zal nog weken tot maanden gaan duren waarbij er veel vragen beantwoord moeten worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 44 reacties
 1. Hoe is het mogelijk dat een kind van 2 jaar los rond loopt waar de ouders bij zijn.
  De omgeving en het terrein zijn toch niet geschikt om te wandelen met een kind van 2 jaar?
  Dit moet tot de bodem worden uitgezocht.
  Ik heb heel veel bewondering voor de inzet van de reddingswerkers.

 2. Ik heb me nu twee weken lang stilzwijgend geërgerd aan de reacties van mensen op deze site die het dramatische gebeuren hebben misbruikt tot eigen eer en glorie. Sommigen hebben dagenlang geweend ! Anderen hebben 2 weken lang niet geslapen ! Zelfs was er een ongelovige die plots is beginnen bidden ! Tenslotte was er ook nog eentje die een luttele 10 miljoen beloofde indien Julen het overleefde !! Alles uiteraard sterk overdreven, ongeloofwaardig en met als enig doel zichzelf te profileren als echte gutmenschen. Bedenkelijk ! Maar OK, als ze zich daar goed bij voelen.
  Wat ik hier lees is echter onaanvaardbaar. Beweren dat de ouders hun kind, en misschien ook wel het vorige, hebben vermoord is schaamteloos, lasterlijk en misdadig.

  1. Ik heb ook zo een raar gevoel dat de waarheid anders is dan voor de hand ligt, ik hoop het niet dat zou het nog erger maken, hun eerste kind is ook al op een vreemde manier gestorven, hartaanval terwijl men 2 weken daarvoor in het ziekenhuis niks hebben kunnen vinden, raar want Spaanse ziekenhuizen staan goed aangeschreven

  2. Dergelijke uitspraken over ouders beschuldigen kan men zien als laster en dan weten ze u echt wel te vinden #Human # via uw IP adres bv.

  3. Wat is dit een afschuwelijke reactie, besef je wel wat je zegt? Zo een beschuldiging zeg je enkel als je erbij was of het onderzoek dit laat weten. Ik denk dat geen enkele moeder of vader zoiets gruwelijks wil doen. Het is allemaal al erg en droevig genoeg, voor iedereen. Zo een reactie is ronduit schandalig.

  4. Ik vind het schandalig hoe sommige mensen reageren
   Human jij spoort echt niet om te zeggen dat de ouders het kind hebben vermoord .
   Ik vraag me af of sommige gasten verstand hebben.

  5. @ human: met zo een stupide reactie doet U de de naam “human” geen eer aan,dit klinkt als een vloek ge-uit in impulsiviteit.

  6. Beste,

   Dat zijn zeer harde aannames, ik zou iets meer voorzichtig zijn met zulke uitspraken,, laat de justitie en onderzoek instanties zijn werk doen,

 3. Noodlottig ongeval, Heel triest.
  Wat de waterputten betreft, bijna iedereen doet dit illegaal en vraagt pas een vergunning als er water in de put zit, of pas bij controle van de guardia civil.
  Het bedekken doen ze zo onopvallend mogelijk, want met een beetje geluk staat er toch water in als er veel sneeuw smelt, regen valt of anders misschien wel het jaar erop.

  1. De vraag is eerder of de Spaanse regering en/of ‘t Europese Parlement hier iets gaat tegen kunnen ondernemen ? ! . . . , de aarde is uiteindelijk van iedereen , alleen dat is’t jammer dat individuen er spijtig genoeg nog altijd misbruik van maken . . .

   Echter, de machten liggen nog hoger dan dat, de Rothschild’s, zij maken alles kapot, al ruim 260 jaar, maar daar is voor zover ik weet, ‘n officiële klacht tegen ingediend, en bijna rond is volgens mijn geheime bron info . . .

   1. Het is altijd goed als er mensen zoals Geert bovenop zitten. Ik ben ook vaak aan het speuren maar heb helaas geen super geheime bron info.

    1. Dag Martin, het gaat vele malen verder dan dat je (denkelijk) kan vermoeden . . . , reeds meer dan ‘n miljoen koppen zijn inmiddels gerold wereldwijd . . .

     1. Als je het idee hebt dat het alleen de Rothschilds zijn die de macht hebben, dan is je geheime bron toch minder goed dan je denkt.
      Feit is dat zij wel vrijwel de gehele banken sector in hun macht hebben.
      Dat van enorm veel landen de centrale bank in hun macht is en zo kan ik nog wel even doorgaan.
      Maar er zijn nog een paar meer families bij betrokken.
      Die aanpakken wordt al decennia getracht te doen, maar telkens als onderzoekers dichterbij komen, verdwijnen deze of worden aanklachten verworpen door hoge rechters die in de zak zitten van deze families.
      De aarde draait ondertussen nog altijd door en ik zie het niet op korte of langere termijn gebeuren dat men deze families aan kan pakken.
      Beweren dat dit binnenkort wel zal gebeuren is hetzelfde als zeggen dat morgen de wereld zal vergaan, we weten het domweg niet, en ik denk dat we het beter ook maar niet weten ook.
      Dus ik zou zeggen, maak je er vooral niet te druk om, die lui overleven ons allemaal en daar is weinig wat we daaraan kunnen doen, of zelfs aan zouden moeten willen doen.

     2. Je hebt er alvast geen idee van ‘waar die klacht over gaat Juan74, ik dus wel, maar’k heb mijn geheime bron beloofd om er niets over los te laten zolang de klacht niet afgehandeld is.
      Het gaat alvast om vele malen meer dan dat je tot nu toe gelezen hebt.

 4. illegaal of niet dat doet er hier niet toe hoe erg ook de familie was op prive terrein en daar horen zij niet te zijn zonder toestemming van de eigenaar en na zoveel leed moet er nu nog iemand voor 4 jaar naar de cel daar komt kleine Julen niet mee terug

 5. Mensen hou nou eens op met : dit /dat /of als .Is het drama al niet erg genoeg.
  Laten we nu ophouden met ons commentaar!!!!! In gedachten aan de ouders denken wat een verdriet moeten deze mensen verwerken kan een mens dit wel aan????

 6. Laat ons wachten tot het onderzoek is afgelopen alvorens een advies te geven. We waren er niet bij, zijn ook geen deskundigen en de redactie zal ons op de hoogte houden. Betreurenswaardig dat dit kereltje het met zijn leven heeft moeten bekopen.

  1. @ Wizza: Een Spañaard uit dat dorp heeft die put gegraven,hij heeft er 3 dagen over gedaan en dat met spade en schepje,denk ik.

 7. Dat verhaal dat de put met afval van bouwwerkzaamheden werd gevuld klinkt me als het zoveelste ‘fake news’-verhaal in de oren. Lijkt me niet echt praktisch. Wat is de bron?

  Er is al zoveel in de Spaanse berichtgeving niet waar gebleken, zoals dat het kindje niet in de put zou passen, of dat de scan liet zien dat onder hem een lege ruimte van 15 meter was.

 8. ….of ook ‘homicidio por imprudencia’ wat vrij kan worden vertaald als ‘onvoorzichtigheid met de dood tot gevolg’.
  In dit geval komt daarvoor IEDEREEN in aanmerking die afwist van het bestaan van de put en niet het nodige heeft gedaan om dit ongeluk te voorkomen. Of die put geboord werd mét of zonder vergunning lijkt me daarbij niet relevant.

 9. Beste alle, ik ben nog steeds in schok kan mijn tranen niet inhouden en denk telkens aan de kleine Julen hoe hij zich heeft gevoelt toen hij daar in vil.
  Nu twee weken geleden dat ik horde over de vreselijke val van Julen ben telkens gaan volgen hoe die mensen hebben hard gewerkt om Julen snel te vinden.
  Lieve kleine Julen ik heb een hoop gekoesterd dat je gaat redden, maar vanaf dat ik slechte nieuws horde ben erger in schok geraakt.
  Ik weet dat erg onwerkelijk is wat jij hebt doorstaan lieve kleine Julen. Ik huil met mijn hele hart. xxx

   1. Ik ken nog zo’n trillers (horrorfilms) ! Het zou dus echt wel een topper worden ! Wat vinden jullie wanneer men het leven van een door jeugdzorg gestolen kind ,weggerukt bij zijn familie (zonder redenen) zouden kunnen filmen ? De onmenselijke pijn die deze kinderen moeten ondergaan ,niet 1 dag,maar vaak een leven lang !

    1. De éne z’n dood ‘de andere z’n brood verhaal weeral . . . , de filmproducent zal er alvast wel weer rijk van worden . . . , de producent in kwestie voelt er alvast geen schaamte om, alleen geld interesseert hem of haar, tot dat hem of haar dat zelf overkomt, dan weten ze ineens niet meer wat zeggen uit pure schaamte, in maken zichzelf dan meestal zelf van kant . . .

     1. daar hoort geen film over te worden gemaakt en dan de ouders de ellende weer herbeleven nee dankjewel die mensen hebben rust nodig om hun verdriet te verwerken want 2 kindjes verliezen is erg hard dat verdient niemand en om andere bepaalde dingen te speculeren is niet aan ons laat die mensen met rust als iedereen voor zijn eigen deur veegt heeft die genoeg met zichzelf te doen

     2. In principe heb je gelijk Monique, maar ik vrees er voor dat er ‘n film over gaat gemaakt worden, net zoals met andere zware emotionele feiten die al gebeurt zijn, dat is nu éénmaal spijtig genoeg de smerigheid van de film wereld, zij profiteren nu éénmaal van de ellende die anderen in realiteit hebben meegemaakt . . .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken