Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Julen in Málaga

Oeps ... foto ontbreekt!

Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Julen in Málaga

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Twee weken na de verdwijning van Julen in de waterput en een 12-daagse reddingsoperatie kan de balans opgemaakt worden van 13 dagen vol spanning, hoop en ongekende saamhorigheid wat betreft de reddingswerkzaamheden en het Spaanse volk. Nu het lot van Julen bekend is en het lichaam van de tweejarige peuter eindelijk uit de waterput gehaald kon worden begint het onderzoek naar wie de schuld heeft van deze trieste gebeurtenis waarbij de ouders hun tweede zoon in slechts twee jaar tijd kwijt zijn geraakt.

Uit de autopsie op zaterdag is gebleken dat Julen met de voeten naar beneden en zijn armen omhoog in de waterput is gevallen, iets wat de vader al op de eerste dag aan heeft gegeven. Hij liep tijdens zijn 71 meter diepe val meerdere verwondingen op waaronder ernstig hoofdletsel als gevolg van een of meerdere harde klappen op het hoofd, iets dat veroorzaakt kan zijn door het vallende puin boven hem maar iets dat onderzocht moet worden. Uit het autopsierapport blijkt tevens dat Julen op dezelfde dag van zijn val in de waterput reeds overleden is.

De autopsie heeft zaterdag plaatsgevonden en duurde zes uur. Het resultaat van de uitgebreide autopsie is naar de onderzoeksrechter gestuurd. De Guardia Civil heeft toen ze Julen in de waterput vonden alles vastgelegd, genoteerd en foto’s en video’s gemaakt. Er moet namelijk onderzocht worden of de verwondingen te wijten zijn aan de val in de waterput of niet. Daarnaast moet men het materiaal dat de stop vormde boven Julen onderzoeken om te kijken waar dat vandaan kwam en of het materiaal is dat loskwam na de val van Julen.

Guardia Civil

Toen de mijnwerkers eenmaal de waterput hadden bereikt na meer dan 24 uur met de hand graven in de horizontale tunnel, namen agenten van de Guardia Civil het werk over. Vanaf het platform 71 meter boven de grond gaf een juridisch team door aan de agenten wat ze moesten doen wat betreft het onderzoek.

Zo moesten de agenten met een speciale camera alles vastleggen op foto en video, hoe Julen in de waterput vast zat, waar hij zich bevond, wat hij bij zich had, de verwondingen … alles werd op foto en video vastgelegd met een camera die eruit ziet als een ronddraaiend oog.

Toen dat eenmaal gebeurd was en het juridisch team toestemming had gegeven, begonnen de agenten met het weghalen van het lichaam van Julen. Daarvoor maakte men gebruik van een capsule die speciaal was gebouwd voor de redding van een eventueel nog levende Julen. Eenmaal boven aarde werd het lichaam met spoed overgebracht naar een forensisch onderzoekscentrum in Málaga waar de autopsie plaatsvond.

Onderzoek

Vanaf nu zal het strafrechtelijke onderzoek beginnen om te kunnen bepalen wie er schuld heeft aan het drama waarbij een tweejarige jongen overleden is en de ouders hun tweede zoon (eerste zoon overleed in 2017 aan een hartstilstand) zijn kwijtgeraakt in slechts twee jaar tijd. De rechter is al geruime tijd met een onderzoek bezig en onderzoekt al het materiaal dat de Guardia Civil heeft verzameld. De waterput en de gegraven tunnels zijn nog niet volgegooid maar afgesloten met stenen van 600 kilo.

Wie heeft de put geboord? Waarom werd die put geboord? Waarom werd er geen vergunning aangevraagd? Is de eigenaar van het terrein de schuldige of de persoon die put geboord heeft? Waarom was de diepe waterput niet afgedekt met een steen? Wat is het materiaal wat op de bodem ligt van de 114 meter diepe put? Wat is het materiaal dat boven Julen zat en voorkwam dat men bij Julen kon komen? Veel vragen waar antwoorden op gezocht moeten worden.

Wie is er schuldig

Men weet dat de waterput illegaal werd aangelegd, daar was door de autoriteiten geen toestemming voor gegegeven. Later is gebleken dat dit niet ongewoon is in Spanje aangezien er meer dan één miljoen illegale waterputten zijn in Spanje.

De persoon die de waterput geboord heeft had op dag één van de reddingsoperatie al aangegeven dat de waterput niet geschikt was omdat er geen water was gevonden en dat deze met een zware steen was afgesloten.

De vraag is dus nu waarom de put op het moment van de verdwijning van Julen niet was afgesloten. Een van de redenen kan zijn omdat de eigenaar van het terrein waar de waterput is geboord bezig was met bouwwerkzaamheden aan een woning. Dat kan de reden zijn dat de put open is omdat men bouwafval in de put gooide wat ook kan verklaren waarom Julen niet verder is gevallen dan 73 van de 114 meter diepe put (bijgestelde cijfers).

Dood door schuld

De rechter is inmiddels bezig met het onderzoek naar de dood van Julen waarbij er ook gezocht wordt naar wie er schuldig verklaard kan worden van dood door schuld (homicidio imprudente) waar tot vier jaar celstraf voor gegeven kan worden in Spanje.

Immers, de eigenaar van het terrein heeft een illegale put laten boren die niet was afgesloten terwijl de persoon die de put geboord heeft dat gedaan heeft zonder toestemming en geen vergunning had.

In het onderzoek, dat reeds gestart is ten tijde van de reddingsoperatie, zijn ook de ouders van Julen ondervraagd en werden er vragen gesteld aan familieleden en vrienden. Nu zullen ook de betrokken reddingswerkers ondervraagd gaan worden over het hoe en wat van de reddingsoperatie. Dit onderzoek zal nog weken tot maanden gaan duren waarbij er veel vragen beantwoord moeten worden.

Ga naar de inhoud