Geen plastic voor eenmalig gebruik meer bij Ikea Spanje

Geen plastic voor eenmalig gebruik meer bij Ikea Spanje
Beeld: Freepik

Geen plastic voor eenmalig gebruik meer bij Ikea Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ikea Spanje heeft bekend gemaakt dat ze al het plastic voor eenmalig gebruik uit de winkels heeft gehaald. We hebben het dan over rietjes, bestek, plastic bekers en allerlei ander wegwerpplastic dat in de winkels, bars, restaurants etc. te vinden is. Met deze maatregel wil Ikea niet alleen het eenmalig plastic gebruik drastisch verminderen maar ook het bewustzijn bij de klanten over het plastic gebruik bevorderen.

Ikea heeft als winkelketen veel invloed en daar wil men handig gebruik van maken om iets goeds te doen voor het milieu. Dat wil Ikea doen door al het eenmalig gebruik plastic te elimineren uit de winkels, bars en restaurants. Dit proces is reeds in werking getreden op 1 januari dit jaar maar het zal enkele maanden duren om in alle Ikea vestigingen wegwerpplastic-loos te zijn.

Ikea loopt daarmee vooruit op het Europese verbod op plastic voor eenmalig gebruik in 2021. Vanaf dat jaar zijn plastic wegwerpbestek, wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes verboden binnen de Europese Unie. 

Wegwerpplastic productlijn

Ikea begint in februari in Spanje ook met de verkoop van een nieuwe productlijn genaamd MUSSELBLOMMA. Het gaat om producten zoals tafelkleden, kussenhoezen, tassen en andere producten die gemaakt zijn van plastic dat door vissers uit zee is gehaald. 

De producten worden geproduceerd in werkplaatsen in Alicante en Valencia en zijn ontworpen door de Spaanse ontwerpster Inma Bermúdez. Zij was ook al verantwoordelijk voor de speciale meubels en accessoires voor huisdieren genaamd LURVIG.

MUSSELBLOMMA is Ikea’s idee om oceaanplastic in producten te gebruiken en dat in een grondstof voor de toekomst te veranderen. Het polyesterweefsel dat wordt gebruikt in MUSSELBLOMMA is gemaakt van gerecycled plastic, inclusief PET-plastic afval dat wordt opgevangen in netten in de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan en wordt verzameld door Spaanse vissers.

Ga naar de inhoud