Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (33)

Kort nieuws uit Spanje (33)
Beeld: 123rf

Kort nieuws uit Spanje (33)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Quim Torra geen parlementariër meer maar wel premier van Catalonië?

BARCELONA – Op maandag is er in Catalonië veel te doen over de regiopremier Quim Torra en zijn veroordeling voor het niet weghalen van gele linten en spandoeken wat betreft de politici die gevangen zitten. Torra is schuldig bevonden aan ongehoorzaamheid, een straf die door het Hooggerechtshof werd bevestigd waarna Torra in feite geen parlementariër meer kan zijn gedurende 18 maanden.

Quim Torra zelf weigert af te treden want hij hecht alleen waarde aan wat het Catalaanse parlement over hem bepaalt, niet het Spaanse hooggerechtof of elke andere instantie. Maandagmorgen heeft de ‘mesa del parlement’ besloten gehoor te geven aan de gerechtelijke uitspraak en Torra de titel van afgevaardigde te ontnemen. In de Catalaanse statuten staat dat alleen een afgevaardigde de regiopremier van Catalonië kan zijn waardoor Torra eigenlijk plaats moet maken voor iemand anders.

De discussie over het wel of niet ‘ontslaan’ van Torra, de rol van de parlementsvoorzitter Torrent, de rol van de ERC partij en eventuele vervroegde regionale verkiezingen zal nog wel even doorgaan.

Problematiek om helikopter gebruik Pedro Sánchez op Mallorca

PALMA – Er is een problematiek ontstaan over het gebruik van een helikopter van de Guardia Civil door de Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens zijn bezoek aan het door het noodweer getroffen deel van Mallorca. Volgens de rechts georiënteerde krant ABC heeft Sánchez gebruik gemaakt van deze helikopter terwijl deze eigenlijk ingezet zou worden om te zoeken naar een vermiste persoon. De politieke oppositiepartij PP heeft daar samen met Ciudadanos en Vox meteen werk van gemaakt en eist dat Sánchez in het parlement uitleg geeft.

Het probleem is echter dat de regering zegt dat de helikopter helemaal niet ingezet zou worden voor de zoekactie naar de vermiste persoon. Daarnaast beamen de regionale autoriteiten van de Balearen dat en zegt ook de Guardia Civil dat deze helikopter niet gepland stond op de dag dat Sánchez op bezoek kwam.

Daarnaast wil de familie van de vermiste man dat de PP en andere politieke partijen ophoud met het politiek gebruiken van de vermissing van hun zoon, broer etc. De familie spreekt van een schande en slecht fatsoen van diverse politieke partijen en geeft ook aan dat de helikopter helemaal niet gebruikt zou worden die dag.

Kind dood gevonden in hotelkamer terwijl moeder zelfmoord wilde plegen

LOGROÑO – In een hotelkamer in de stad Logroño in de regio La Rioja heeft de politie het levenloze lichaam van een vijfjarig meisje aangetroffen. Terwijl de agenten al snel konden constateren dat het kind door geweld om het leven was gebracht trof men op de vensterbank van een raam de moeder met verschillende verwondingen aan. De moeder heeft waarschijnlijk zelfmoord proberen te plegen, iets wat men kan concluderen uit de verwondingen aan de armen.

3a2f4d3b478ffde187b5f3e21c6f7cca
Parador.es

Nieuwe Parador de Muxia wordt in maart geopend in Galicië

A CORUÑA – De autonome regio Galicië in het noordwesten van Spanje krijgt er vanaf maart een nieuwe Parador bij. Deze is gelegen in Muxia en moet een impuls aan het toerisme aan de Costa da Morte gaan geven. De Parador de Muxia is niet gelegen in een klooster, kasteel of monumentaal pand maar is een baanbrekend modern gebouw waarvan de kamers met spectaculair uitzicht over de Atlantische Oceaan onder de met gras bedekte daken liggen.

Lichaam van in november in Torrevieja vermiste Brit gevonden bij Formentera

ALICANTE – De Guardia Civil heeft na het noodweer tijdens een zoektocht naar twee vermiste personen op Ibiza een lichaam in zee gevonden. Het lichaam in kwestie werd in vergaande staat van ontbinding gevonden voor de kust van het Balearen eiland Formentera, nabij Ibiza. Vanwege de staat van het lichaam kan deze niet van de recent vermiste personen op Ibiza zijn.

Volgens de politie gaat het om het lichaam van de in november 2019 in Torrevieja (Alicante) als vermist opgegeven 62-jarige Britse inwoner Kenneth Dallas McPherson. In november vorig jaar vertrok deze Britse man gekleed in een wetsuit met zijn kajak maar werd hij nooit meer teruggezien.

Ga naar de inhoud