Record aantal buitenlandse inwoners in Spanje

Record aantal buitenlandse inwoners in Spanje
Beeld: Adobe Stock

Record aantal buitenlandse inwoners in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal immigranten is in Spanje gedurende 2018 gestegen naar 6,75 miljoen ingeschreven niet in Spanje geboren inwoners. Een deel van deze inwoners heeft zowel de Spaanse als een andere nationaliteit waardoor het totale aantal inwoners zonder een Spaanse nationaliteit op 5.036.878 is komen te staan op 1 januari 2019 (cijfers 2020 worden pas later bekend gemaakt).

14,36% van de inwoners dat officieel staat ingeschreven in de bevolkingsregisters is geboren in het buitenland. De meeste immigranten in Spanje zijn te vinden in de regio’s langs de Middellandse Zeekust, in Madrid en op de Balearen en Canarische Eilanden (blauwe kleur op de kaart). 

In andere delen van het lands zoals in delen van Andalusië, Extremadura, Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië is het aantal buitenlanders veel lager (rode kleur op de kaart).

De grootste groep niet in Spanje geboren inwoners komt uit Marokko met 874.902 gevolgd door Roemenië met 585.493, Columbia met 440.540, Ecuador met 408.241, Venezuela met 323.827 en Argentinië met 268.292 inwoners. Met name bij de Zuid Amerikaanse landen is er sprake van personen met twee nationaliteiten.

Als we kijken naar inwoners uit Europa staan de inwoners uit Groot Brittannië hoog op de lijst met 256.386 personen gevolgd door Frankrijk met 206.989, Duitsland met 167.771 en Italië met 135.020 inwoners.

Volgens de website van het INE woonden er op 1 januari 2019 in Spanje 49.626 Nederlanders en 36.980 Belgen die officieel ingeschreven staan als inwoners van Spanje. In datzelfde overzicht staan ook de aantallen op 1 juli 2019, te weten 50.655 Nederlanders en 38.114 Belgen. Meer actuele cijfers over het tweede halfjaar van 2019 komen later dit jaar.

Op de onderstaande lijst staan de gemeenten vermeld met de percentages van meeste buitenlanders die officieel staan ingeschreven in de gemeente. Daarbij valt de plaats Torre del Burgo (Castilla-La Mancha) op met maar liefst 90,7% wat dus 9 van de 10 inwoners zijn die uit het buitenland komen. Andere gemeenten met hoge percentages zijn te vinden in de provincies Almería, Alicante en Málaga.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.