Granada in de greep van aardbevingen maar komen deze vaak voor in Spanje?

Granada in de greep van aardbevingen maar komen deze vaak voor in Spanje?
Beeld: 123rf

Granada in de greep van aardbevingen maar komen deze vaak voor in Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het noordwesten van de provincie Granada is in de greep van de honderden kleine, middelgrote en krachtige aardbevingen en aardschokken die ervoor gezorgd hebben dat inwoners massaal in paniek de straten opgingen, er schade aas en op internet videobeelden te zien zijn van supermarkten en winkels waar alles is omgevallen etc. Maar waarom zijn er nu zoveel aardbevingen en komt dit vaker voor in Spanje?

In Spanje komen jaarlijks duizenden aardbevingen voor, de meeste in de streek Andalusië maar ook in Murcia, Valencia of de provincie Gerona en de Canarische eilanden of de Pyreneeën tussen Navarra en Huesca. 

De meeste bevingen zijn niet zo sterk en komen niet boven de 4 op de schaal van Richter uit maar experts waarschuwen dat zware aardbevingen zeker geen sprookje zijn in Spanje.

Het Spaanse Nationale Geografische Instituut (IGN of Instituto Geográfico Nacional) registreert alle aardbevingen en plaatst deze op de website die HIER te vinden is.

Granada (1884)

Men waarschuwt al langer voor net zo’n zware aardbeving (terremoto) als in het jaar 1884 in Arenas del Rey (Granada). Toen vielen er 900 doden en meer dan 2.000 gewonden bij een beving van 6,7 op de Richter schaal. 

In 1829 vond er in Torrevieja een beving plaats van 6,9 op de schaal van Richter met 400 doden als gevolg.

Volgens de geleerden vindt er elke 70 jaar een grote aardbeving plaats in Spanje dus zou dit in de nabije toekomst wel eens voor kunnen komen.

Onderaan dit artikel is meer informatie te lezen over waarom er veel aardbevingen zijn in Granada.

Lorca (2011) 

De meest recente grote beving vond plaats op 11 mei 2011 in Lorca (Murcia) die voor veel materiële schade en zelfs 9 doden en meer dan 300 gewonden zorgde. Deze verwoestende beving had toen een kracht van 5,1 op de schaal van Richter en werd gevoeld in de provincies Murcia, Almería, Albacete, Granada, Jaén en Málaga. 

De reden dat er toen zoveel schade was en doden vielen was het feit dat deze beving op een diepte van slechts 3 kilometer plaatsvond. Bijna de meeste aardbevingen vinden allemaal plaats rond de 10 kilometer diepte waardoor de kracht stukken minder is dan dichterbij het aardoppervlak.

Andalusië

Met name in Andalusië komen veel aardbevingen voor en zijn de nieuwe constructies beter voorbereid op een eventuele beving. Toch blijft er altijd een gevaar bestaan dat de beving zo sterk zou kunnen zijn dat de gebouwen het simpelweg niet aankunnen. De schade zou enorm kunnen zijn en er zouden veel doden kunnen vallen aangezien de kracht van de natuur enorm kan zijn.

Granada

En waarom zijn er nu zoveel aardbevingen in de provincie Granada geregistreerd? Dat komt omdat deze regio van Spanje op een centraal punt ligt in het zogenaamde Penibetica-systeem waar de Euraziatische en Afrikaanse platen bij elkaar komen.

Het Penibetica-systeem loopt langs de zuidkust van Andalusië, van de provincie Cádiz, door de provincie Granada naar de regio Murcia tot aan de Campo de Cartagena. Het hoogste punt van dit bergketen systeem is de Mulhacén berg in de Sierra Nevada wat ook het hoogste punt op het Iberische Schiereiland, ofwel het Spaanse vasteland is.

De Euraziatische plaat is de tektonische plaat die bestaat uit de continenten Europa en Azië, tezamen ook wel Eurazië genoemd. De randen van de Euraziatische plaat lopen via de Noordpool naar het zuiden, naar IJsland, over de Midden-Atlantische Rug tot iets boven de Canarische Eilanden. Dan gaat ze richting oosten via de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee.

De Afrikaanse Plaat is een tektonische plaat waarop zich het Afrikaanse continent bevindt. De plaat wordt begrensd door o.a. de Euraziatische Plaat.

platen
Beeld: Eltiempo.es
Ga naar de inhoud