500 kilo zware en vier meter lange haai gevonden op het strand van Torrevieja

500 kilo zware en vier meter lange haai gevonden op het strand van Torrevieja
Beeld: @Oceanografic_vl / twitter

500 kilo zware en vier meter lange haai gevonden op het strand van Torrevieja

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Op het La Mata strand van Torrevieja aan de Costa Blanca hebben wandelaars op vrijdag een haai gevonden. Het gaat om een exemplaar van een ongeveer 500 kilo zware en vier meter lange ‘grauwe haai’ of in het Spaans ‘cañabota gris’. Het lichaam van deze dode haai is door medewerkers van de gemeente weggehaald en overgebracht naar het ‘Oceanogràfic’ in Valencia voor onderzoek.

Wandelaars hebben vrijdagmorgen om 9 uur op het La Mata strand van de kustplaats Torrevieja aan de Costa Blanca het lichaam gevonden van een dode haai. Het gaat om een ongeveer 500 kilo zwaar exemplaar van een ‘grauwe haai’. Deze soort kan tot 900 kilo zwaar en tot zes meter lang worden. In dit geval ging het dus om een kleiner exemplaar van ongeveer 400 cm.

De ‘grauwe haai’ of in het Spaans ‘cañabota gris’ heeft een rolrond lichaam met een brede kop. Hij heeft 6 kieuwspleten, scherpe, kamvormig gezaagde tanden en een enkele rugvin bij de krachtige staart. De lichaamslengte bedraagt gemiddeld 480 cm maar kan oplopen tot 600 cm. De haai komt op diepten van 2000 meter voor in de Middellandse Zee, Indische, Grote en Atlantische Oceaan. Omdat de haai zo diep leeft, worden deze niet vaak door mensen gezien.

Er wordt echter wel commercieel als recreatief op gevist. In de visserij komt deze soort meestal voor als bijvangst, maar is toch van aanzienlijk commercieel belang. De vis wordt zowel vers, gedroogd of gezouten als diepgevroren op de markt gebracht. Ook afgeleide producten als visolie en visvoer kunnen vervaardigd worden. Deze haaiensoort staat op de internationale Rode Lijst van de IUCN als Near Threatened, wat bijna bedreigd betekent.

Ga naar de inhoud