Europese Commissie geeft Spanje twee maanden om luchtvervuiling te verminderen

Europese Commissie geeft Spanje twee maanden om luchtvervuiling te verminderen
Beeld: Canva

Europese Commissie geeft Spanje twee maanden om luchtvervuiling te verminderen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie heeft deze donderdag aan veertien verschillende landen gevraagd om de gemaakte afspraken in verhouding tot het uitstoten van bepaalde vervuilende gassen na te komen. Spanje is één van deze landen. Er is een termijn gesteld van twee maanden. De andere landen in de lijst zijn Bulgarije, Denemarken, Ierland, Cyprus, Letland, Litouwen, Luxemburg, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië en Zweden. 

De gemaakte afspraken gingen over de periode van het jaar 2020 tot 2029 waarbij elk jaar een gesteld doel behaald moet worden. Elke Europese lidstaat zou moeten voldoen aan deze afspraken, vanaf het jaar 2030 zijn er zelfs nog ambitieuzere afspraken gemaakt. 

Elke lidstaat heeft zijn eigen manier en programma om deze normen te behalen en te meten. Op deze manier moet Europa groener worden en de volksgezondheid niet verder in gevaar brengen. 

De Europese Commissie heeft nu de eerste resultaten van het jaar 2020 binnen en na analyse van de data werd geconstateerd dat veertien van de lidstaten niet voldeden aan de gemaakte afspraken met ten minste één van de vervuilende stoffen waarover afspraken zijn gemaakt. 

De meeste staten hadden problemen met het halen van de normen voor emissie van ammoniak, dat veel voorkomt in de agrarische sector, zo concludeert de commissie.  

Daarom zijn er nu brieven verstuurd naar Spanje en de dertien andere landen waarin staat dat er vanaf nu een termijn van twee maanden geldt om de normen te behalen. Als er geen actie wordt ondernomen door het betreffende land kan de commissie besluiten om een met redenen omkleed advies uit te brengen. Dat is de tweede stap in de inbreukprocedure.

Ga naar de inhoud