UPDATE-1: Staking luchtverkeersleiders vanaf 30 januari bij 16 vliegvelden

UPDATE: Staking luchtverkeersleiders vanaf 30 januari bij 16 vliegvelden
Beeld: Canva

UPDATE-1: Staking luchtverkeersleiders vanaf 30 januari bij 16 vliegvelden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De vakbonden USCA en CCOO hebben op 18 januari aangekondigd dat ruim 160 luchtverkeersleiders bij 16 Spaanse vliegvelden in januari en februari gedurende vijf dagen staken. Deze 24 uur durende werkonderbreking  komt nadat de onderhandelingen over de arbeidsomstandigheden bij de private verkeerstorens op niets zijn uitgelopen. UPDATE: Volgens de laatste berichten gaat deze staking DOOR!!! Mocht er op het laatste moment iets wijzigen dan melden we dat uiteraard.

LET OP: Er is op zondag 29 januari een nieuwe UPDATE (3) geplaatst met meer informatie: KLIK HIER

De grote en drukke vliegvelden van Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Palma de Mallorca, Málaga-Costa del Sol buiten schot omdat deze beheerd worden door Enaire. Er zal echter wel gestaakt worden bij de vliegvelden van Alicante-Elche (Costa Blanca), Valencia, Murcia, Sevilla, Ibiza, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, Jerez de la Frontera, A Coruña, Castellón, Lleida, Sabadell, Vigo en Madrid-Cuatro Vientos. Deze vliegvelden worden beheerd door Saerco en Ferronats.

De staking van ruim 160 luchtverkeersleiders  bij deze 16 Spaanse vliegvelden vindt plaats op vijf dagen, te weten 30 januari, 6, 13, 20 en 27 februari. Dit zijn vijf opeenvolgende maandagen vanaf 30 januari waarop 24 uur gestaakt wordt van 00.00 tot 24.00 uur.

In juli 2020 heeft AENA de controle over de verkeerstorens  op 12 van de 46 vliegvelden in Spanje voor zeven jaar toegekend aan twee bedrijven die daar bijna 102 miljoen euro voor betaald hebben. Een eerste groep (Alicante, Valencia, Ibiza en Sabadell) ging naar Ferronats, een tweede groep (Vigo, Jerez, Sevilla, A Coruña, Madrid-Cuatro Vientos) en een derde groep (La Palma, Fuerteventura en Lanzarote) werden uitbesteed aan Saerco. Het contract van de toenmalige dochteronderneming van Ferrovial (Ferronats) bedroeg 43 miljoen terwijl Saerco 35,5 miljoen betaald heeft voor de eerste batch en 22,8 miljoen voor de tweede en derde, in totaal 58 miljoen euro.

Beide vakbonden bekritiseren nu de houding van Saerco met betrekking tot het bereiken van welke vorm van overeenkomst dan ook. Vanaf het begin zijn de voorstellen die de vertegenwoordigers in de verschillende bijeenkomsten hebben gepresenteerd belemmerd. Er zijn wel significante gemeenschappelijke punten bereikt tijdens de onderhandelingen met Ferronats. Zonder een vaste overeenkomst blijft er echter een conflict, de reden waarom de 160 luchtverkeersleiders nu zijn opgeroepen om vijf dagen te staken.

Ga naar de inhoud