Boerenprotesten in Frankrijk leiden tot blokkades van grensovergangen met Spanje (UPDATE)

Boerenprotesten in Frankrijk leiden tot blokkades van grensovergangen met Spanje
Beeld: @transit / X

Boerenprotesten in Frankrijk leiden tot blokkades van grensovergangen met Spanje (UPDATE)

De snelwegen AP-7 in Spanje en A-9 in Frankrijk (beiden E-15) zijn al meer dan een week geblokkeerd door Franse boeren die protesteren tegen hun leefomstandigheden. Honderden vrachtwagens staan te wachten tot de wegen weer opengaan. De blokkades leiden tot grote verkeershinder en economische schade.

De protesten worden georganiseerd door de belangenorganisaties FNSEA en JJAA. Zij roepen boeren op om door te gaan met acties, ondanks toezeggingen van de Franse regering. De boeren zijn ontevreden over hun inkomen en de regels rond milieu en landbouw.

De afgelopen week hebben boeren barricades opgeworpen op honderden kilometers snelweg in Frankrijk. Ook de toegangswegen naar Parijs werden geblokkeerd. Bij acties is brand gesticht bij een overheidsgebouw in Agen en een kantoor van een landbouworganisatie in Narbonne.

De Franse regering belooft de accijnzen op diesel voor landbouwvoertuigen te verlagen en sneller EU-landbouwsubsidies uit te keren. Ook wil ze in Brussel pleiten voor het schrappen van de braakleg regels. De regering weigert echter de politie in te zetten tegen de acties, die ze vreedzaam noemt.

In Spanje leiden de Franse boerenprotesten tot verkeersinfarcten bij de grensovergangen. Vrachtwagens staan urenlang stil te wachten tot de AP-7 en A-9 opengaan. Dit zorgt voor economische schade.

De blokkades leiden tot lange files van vrachtwagens bij de grens. De bevoorrading van goederen loopt vertraging op. Transportbedrijven lijden grote financiële schade door stilstand en omrijden. De impact van de Franse boerenacties is voelbaar in de Spaanse economie.

Ga naar de inhoud