Search
menu
Search

Colombiaan Fabián vocht in Oekraïne maar zoekt nu rust in Spanje

Colombiaan Fabián vocht in Oekraïne maar zoekt nu rust in Spanje
Beeld: via canva.com

Colombiaan Fabián vocht in Oekraïne maar zoekt nu rust in Spanje

Fabián Coy is amper 32 maar hij heeft al een groot deel van de wereld gezien. De afgelopen 22 maanden vocht hij als soldaat in het vreemdelingenlegioen aan het Oekraïense front. Nadat hij vele van zijn strijdmakkers zag sterven, besliste hij de strijd te staken en terug te keren naar Spanje.

Het verhaal van Fabián Coy lijkt op het eerste gezicht paradoxaal. De jongeman van 32 emigreerde in 2021 vanuit Colombia naar Spanje omdat hij “van maatschappij wou veranderen”. Coy is militair van opleiding en werkte als bewakingsagent bij transportbedrijven. Fabián groeide op in een moeilijke buurt en zag altijd al de dood om hem heen. Zijn visie op het leven werd er door getekend. “In Oekraïne wilde ik gewoon mijn graantje bijdragen, ik wist dat ik alleen het land niet zou redden”. 

Na de oproep van president Zelenski sloten zich mannen van maar liefst 55 verschillende landen bij het vreemdelingenlegioen aan. Het salaris in dat legioen is afhankelijk van de dienst die de soldaten aanleveren. Gemiddeld draait het rond 2.500 euro per maand.

Voor Coy naar de oorlog trok, werkte hij in Madrid, in gelijk welke job die hij maar vond. Als bezorger, verkoper of schilder bijvoorbeeld. Toen zijn oma op televisie zag dat de oorlog uitbrak, zei ze “Jij gaat daarheen zeker, Fabián?”. Een paar dagen na de uitbraak van de oorlog meldde Fabián zich inderdaad aan. “Kom morgen maar”, klonk het bij de Oekraïense ambassade in Madrid.

Het Oekraïense vreemdelingenlegioen zoekt mannen tussen de 18 en 60 jaar. Wie zich wil inschrijven moet vier dingen doen: een formulier invullen, zijn of haar paspoort scannen, alle documenten van militaire ervaring indienen en alles opsturen naar het vreemdelingenlegioen.

Fabián Coy zag ondertussen zo veel strijdmakkers sterven dat hij besliste het vreemdelingenlegioen weer te verlaten. Hij keert terug naar het burgerleven in Madrid. Zijn vriendin Caterina is een paar maanden zwanger. Ze willen samen een nieuw leven beginnen aan de Middellandse Zee.

Ga naar de inhoud