Search
menu
Search

Twee straaljagers naar vliegtuig gestuurd door social media grap in Spanje

Twee straaljagers naar vliegtuig gestuurd door social media grap in Spanje
Beeld: via canva.com

Twee straaljagers naar vliegtuig gestuurd door social media grap in Spanje

Voor Aditya Verma, een Britse jongen van 20 jaar, liep een grapje op snapchat anders af dan gedacht. De jongen stuurde in een privégroep voor de grap dat hij van plan was het vliegtuig te doen ontploffen. De geheime diensten pikten zijn berichten op en stuurden twee straaljagers op het vliegtuig af. Kostenplaatje? 94.782 euro. Aditya Verma stond deze week terecht in Madrid.

In de 21e eeuw is een gesprek thuis niet hetzelfde als een gesprek op het sociale medium Snapchat. Zeker niet als dat verloopt via de open wifiverbinding in een luchthaven. Aditya Verma zat in Gatwick Airport te wachten op zijn vlucht naar Menorca toen hij op snapchat de volgende grap postte: “Ik ben op weg om het vliegtuig te doen ontploffen (ik ben lid van de Taliban).” 

Een grap die van weinig smaak getuigt, toegegeven, maar de Britse geheime dienst pikte het bericht op en verwittigde de Spaanse autoriteiten. In Madrid stuurde men meteen twee F-18s op de vlucht van de jongen af. Zij begeleidden het toestel om een zogezegde bom te ontmantelen, toen bleek dat alles op een flauwe grap tussen vrienden berustte.

Aditya Verma werd deze week in Madrid echter vrijgesproken. De zaak opende een debat over de schending van privacy en veiligheid. In het Verenigd Koninkrijk bestaat de laatste weken al polemiek over een nieuwe wet rond internet die de rechten van de gebruiker niet voldoende zou beschermen.

“Op school noemden ze me taliban omwille van mijn uiterlijk en ik maakte daar vaak grapjes om”, vertelt Aditya zelf. “Ik weet dat zij een terroristische groep zijn maar wilde nooit angst of publieke schade aanrichten. Het ging om een berichtje in een private vriendengroep”.

Ga naar de inhoud