Het dorp met de schoonste lucht van Spanje en derde van de wereld ligt in Castilla-La Mancha

Het dorp met de schoonste lucht van Spanje en derde van de wereld ligt in Castilla-La Mancha

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TOLEDO – Het dorp Campisábalos is gelegen in het noordwesten van de provincie Guadalajara in de deelstaat Castilla-La Mancha en is wereldberoemd geworden omdat het de schoonste lucht van Spanje heeft. Het dorp heeft nog geen 68 inwoners (in de winter is dat echter niet meer dan 25) die een gemiddelde leeftijd hebben van meer dan 50 jaar maar het is wel de derde plaats ter wereld waar men de schoonste lucht ademt. En dat alles is te danken aan de wind.

Gezien het feit dat de wind in dit deel van Castilla-La Mancha en met name het dorp Campisábalos uit het noordwesten komt, raakt deze wind niet verontreinigd aangezien er geen industrie te vinden is in de luchtstroom. De World Health Organization (WHO) heeft dit kleine dorp op de grens tussen Castilla-La Mancha en Castilla y León benoemt tot derde plaats ter wereld waar de lucht het schoonste is en zelfs de schoonste gemeente in Spanje.

Veel is er niet te doen en te zien in Campisábalos maar de inwoners die niet naar andere gebieden zijn vertrokken voor een “betere” toekomst hebben wel het geluk dat in hun gemeente de schoonste lucht van Spanje te vinden is. Dat er veel wind staat mag duidelijk zijn gezien het feit dat het landschap doorbroken wordt door meer dan 50 windmolens die strategisch staan opgesteld. De inwoners die wel besloten hebben om hier te blijven wonen werken met koeien en in de landbouw.

Luchtverontreiniging

Er is volgens het WHO sprake van luchtverontreiniging wanneer er in de lucht een hoge concentratie van schadelijke deeltjes of fijnstof te vinden is, het merendeel veroorzaakt door de mens. Bij het indelen van fijnstof in soorten wordt er onderscheid gemaakt in grootte van de deeltjes: PM10: deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer en PM2,5: deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer. Wanneer de PM2,5 meer is dan 10 microgram per vierkante meter en het type PM10 meer is dan 20 microgram per vierkante meter spreekt men van verontreinigde lucht.

In het op 800 meter hoogte gelegen dorp Campisábalos is sprake van een PM2,5 waarde van 5 en een PM10 waarde van 6. Maar dat is er niet altijd zo want in het dorp is, op de enkele inwoners en honden na, niet veel te vinden. Geen winkels, bijna geen auto’s, landbouw waar weinig gebruik wordt gemaakt van schadelijke stoffen en een constante wind die alles wat eventueel schadelijk kan zijn meteen wegwaait.

Campisábalos staat in Spanje dus te boek als de schoonste en minst verontreinigde gemeente maar wereldwijd staat het dorp op de derde plaats achter Muonio in Finland en Norman Wells in Canada. De meest verontreinigde plaats ter wereld is de stad Onitsha in Nigeria waar de verontreiniging 30 keer meer is dan het toegestane.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.