Spanje is het vierde land ter wereld met de meeste leegstaande woningen

Spanje is het vierde land ter wereld met de meeste leegstaande woningen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje als land is weer eens op een rankinglijst te vinden. Dit keer gaat het om de vierde plaats op de lijst van landen waar de meeste leegstaande woningen te vinden zijn. Er is bij het onderzoek van de Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económicos (OCDE) gekeken naar het percentage leegstaande woningen ten opzichte van alle woningen.

In Spanje zijn in totaal 25.208.623 woningen te vinden waarvan er 3.443.365 leeg staan, een 13,66%. Spanje staat met dat percentage op de vierde plaats achter Malta (1) met 223.850 woningen waarvan er 41.232 leeg staan, een 18,42% gevolgd door Griekenland (2) met 6.371.901 woningen waarvan er 897.968 leeg staan, een 14,09% en Mexico (3) met 35.617.724 woningen waarvan er 4.997.806 leeg staan, een 14,03%.

Na Spanje (4) met 25.208.623 woningen waarvan er 3.443.365 leeg staan, een 13,66% komt Kroatië (5) met 1.923.522 woningen waarvan er 249.243 leeg staan, een 12,96% gevolgd door de Verenigde Staten (6) met 134.789.944 woningen waarvan er 17.443.000 leeg staan, een 12,94%. Helemaal onderaan de lijst staan Zwitserland en Zweden waar het percentage leegstaande woningen nog geen 1% blijkt te zijn.

Vakantiewoningen

Uit een ander onderzoek van de Europese Centrale Bank (BCE) is gebleken dat de Spanjaarden de meeste vakantiewoningen bezitten van alle Europeanen. Dat kan ook wel kloppen aangezien vele kustplaatsen volgebouwd staan met appartementencomplexen en woonwijken waar vele woningen te vinden zijn die vaak slechts enkele maanden of weken per jaar bezet zijn. Hierdoor ontstaan op veel plaatsen spooksteden waarbij praktisch alles dicht is en leeg staat gedurende de wintermaanden.

Kosten

Een leegstaand huis kost echter, ook al maak je er geen gebruik van, geld. Denk aan de servicekosten (gastos de la comunidad) die betaald moeten worden voor onderhoud van zwembad en tuinen etc. Deze bedragen kunnen flink oplopen. Denk aan de vaste lasten zoals gas, water, licht en de kosten van gebruik die daarbij opgeteld moeten worden. Denk aan de onroerend goed belasting (IBI) die op sommige plaatsen behoorlijk hoog kan zijn. Denk aan de gemeentebelastingen zoals voor schoonmaak op straat en de afvalverwerking. Denk aan de verzekering voor woning en inboedel.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.