Spaanse regering en Catalaanse regioregering voeren dialoog

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Spaanse regering en Catalaanse regioregering voeren dialoog
Beeld: Moncloa.es

MADRID – De Spaanse coalitieregering heeft op woensdag samen met vertegenwoordigers van de Catalaanse regioregering rondom de gesprekstafel gezeten om een basis te leggen voor een maandelijks onderhoud. De bijeenkomst vond plaats in Moncloa, het regeringsgebouw in Madrid. Bij de vergadering waren o.a. de Spaanse premier Pedro Sánchez en de Catalaanse regiopremier Quim Torra aanwezig. De grote afwezige was Pablo Iglesias van Unidas-Podemos omdat hij ziek thuis moest blijven.

Acht jaar geleden in september 2012 kreeg de toenmalige regiopremier van Catalonië Artur Mas een volmondige ‘no’ te horen van de toenmalige premier van Spanje Mariano Rajoy (PP) op het Catalaanse voorstel van een fiscaal pact. Sindsdien wordt er tussen de regering en regioregering niet meer gesproken en is de relatie zo goed als stuk. Daar wil de nieuwe coalitieregering van Sánchez verandering in brengen. 

Mede vanwege de afspraak die de PSOE maakte met de Catalaanse ERC partij om een bijeenkomst te organiseren om tot een dialoog te komen tussen Madrid en Barcelona, heeft deze bijeenkomst op woensdag plaatsgevonden. In totaal hebben de vertegenwoordigers van de Spaanse regering en Catalaanse regioregering 3 uur met elkaar gesproken om een basis te leggen voor andere afspraken.

Zo werd er afgesproken om elke maand een bijeenkomst te hebben, omstebeurt in Madrid en Barcelona. daarbij wil men proberen om via dialoog tot een oplossing te komen. De Spaanse premier is niet bij deze bijeenkomsten aanwezig tenzij dit noodzakelijk is om belangrijke beslissingen te nemen.

Bij de eerste bijeenkomst waren 15 personen aanwezig, 7 voor de Spaanse regering en 8 voor de Catalaanse regioregering. Naast Pedro Sánchez waren voor de vertegenwoordiging uit Madrid ook Carmen Calvo, Carolina Darias, Salvador Illa, Manuel Castells, María Jesús Montero en José Luis Ábalos aanwezig met als afwezige de zieke Pablo Iglesias. 

Voor de vertegenwoordiging uit Barcelona waren naast de regiopremier Quim Torra ook Pere Aragonès, Jordi Puigneró, Alfred Bosch, Elsa Artadi, Marta Vilalta, Josep María Jové en Josep Rius aanwezig.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.