Valenciaanse paella met Chinese rijst niet meer toegestaan

Valenciaanse paella met Chinese rijst niet meer toegestaan
Beeld: 123rf

Valenciaanse paella met Chinese rijst niet meer toegestaan

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In april zal een nieuwe Europese wet van kracht worden waardoor producten en met name etenswaren duidelijk moeten aangeven op de verpakking waar de inhoud vandaan komt. Het gaat dan met name om de belangrijkste ingrediënten zoals bij de voorverpakte en kant-en-klare paella die uit Valencia moet komen en verkocht wordt met rijst uit China.

Er zijn veel voorbeelden te geven over eten en drinken dat verkocht wordt als afkomstig uit een land terwijl een hoofdingrediënt vanwege de kosten uit een ander land komt. Denk aan ons voorbeeld van de paella die 100% Valenciaans moet zijn of een Italiaanse lambrusco met druiven uit Spanje.

Dit zijn veel voorkomende praktijken waar de consument vaak niet op let of eigenlijk vaak niet eens weet omdat het niet of niet duidelijk op de verpakking staat. En dat mag vanaf april niet meer binnen de Europese Unie. Vanaf 1 april (geen grap) mag er geen misleidende voedselinformatie meer op de verpakking staan.

Vanaf die datum moeten verpakkingen aangeven waar de ingrediënten, met name de hoofd ingrediënten zoals rijst en druiven in onze voorbeelden, vandaan komen. Dat kan gedaan worden door de naam van het land te plaatsen of ‘EU’ of ‘Buiten de EU’ of ‘EU en buiten de EU’.

Een jaar geleden heeft men in Spanje bijvoorbeeld al bepaald dat op de verpakking van melkproducten moet staan waar de melk vandaan komt, uit Spanje of een ander land.

De nieuwe EU regels zijn echter niet volledig omdat bijvoorbeeld niets vermeld wordt over het gebruik van nationale symbolen, kleuren van een vlag, monumenten, landschappen of beroemde personen uit een land waardoor de verpakking ook onduidelijk kan zijn. 

In geval van een klacht daarover moet men vooralsnog alles individueel gaan onderzoeken of het misleidend is en of het toch noodzakelijk is om de oorsprong van een hoofdingrediënt te vermelden.

Ga naar de inhoud