Het bekendste Valenciaanse feest ‘Fallas’ is begonnen

Het bekendste Valenciaanse feest ‘Fallas’ is begonnen
Beeld: Visit València -Spain / facebook

Het bekendste Valenciaanse feest ‘Fallas’ is begonnen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Op zondag 26 februari is het feest ‘Fallas’ in Valencia weer van start gegaan. De officiële opening vond plaats om zeven uur ‘s avonds vanaf de torens van Serrano. In de ochtend werd de stad al wakker gemaakt om acht uur met ‘la despertá’. Dat is een show met knalvuurwerk om de hele stad wakker te maken. 

De officiële opening van het feest wordt altijd gedaan door de ‘fallera mayor’ en de ‘fallera mayor infantil’. Dat zijn een vrouw en een meisje dat een belangrijke ceremoniële rol spelen bij het feest. Ze nodigen iedereen uit om het enorme feest te komen vieren in de stad. 

Het feest heeft ontzettend veel te bieden. Zo kun je komen luisteren naar het knalvuurwerk, genieten van een licht vuurwerkshow, de enorme poppen bekijken die op de straathoeken gebouwd gaan worden of luisteren naar de traditionele muziek en kijken naar de dansende Valencianen in traditionele klederdracht. De fallera mayor onderstreept nog eens dat er voor iedereen wel wat bij zit en dat het feest ook officieel benoemd is tot immaterieel erfgoed van de mensheid. 

Er is veel te doen tijdens het feest, zoals de dagelijkse knalvuurwerkshow op het plein van het gemeentehuis. Deze vindt van 1 maart tot en met 19 maart elke dag op die plek plaats. Op 4 maart is er een optocht met de poppen voor de kinderen en in de avond zijn er verschillende vuurwerkshows. Ook op 11 maart is er in de avond een extra vuurwerkshow, deze vindt weer plaats op het plein voor het gemeentehuis. 

Een andere belangrijke dag is 16 maart, dan moeten alle ‘fallas’ (de grote poppen op straat opgebouwd zijn. Op 17 maart worden dan de prijzen uitgereikt voor de verschillende soorten fallas en ook voor straatverlichting en andere categorieën. Op 18 maart zijn er verschillende eerbetonen en worden er bloemen bij de maagd gelegd. In de avond wordt er siervuurwerk afgestoken in het Turia  park. 19 maart is de laatste dag. Op deze dag is er heel veel te doen, maar het belangrijkste moment is de verbranding van alle poppen in de avond. 

Voor mensen die graag de precieze agenda met alle gebeurtenissen willen inzien verwijs ik u naar de DEZE website (in het engels).

Ga naar de inhoud