Laagste temperatuur Spanje -19 graden met sneeuw in Barcelona en op Mallorca

Laagste temperatuur Spanje -19 graden met sneeuw in Barcelona en op Mallorca
Beeld: @TaisonCisz / twitter

Laagste temperatuur Spanje -19 graden met sneeuw in Barcelona en op Mallorca

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Storm Juliette zorgt voor een daling van de minimumtemperaturen in Spanje waarbij van zondag op maandag de laagste temperatuur van bijna -19 graden in Lleida in Catalonië werd geregistreerd. Maar het heeft daardoor ook gesneeuwd op plaatsen waar dat niet vaak gebeurt, zoals in het hoogst gelegen gedeelte van de stad Barcelona, in de haven en bergen van Tarragona en ook weer op het Baleareneiland Mallorca.

Spanje is weer een land van contrasten met temperaturen van 22 tot 25 graden op de Canarische Eilanden en minima tot -18,6 graden in de Spaanse Pyreneeën, in dit geval in Cap de Vaqueira (Lleida) terwijl ook bij de skigebieden Cerler, Astun, Panticosa en Formigal in de provincie Huesca (Aragón) minima van -13 graden werden geregistreerd.

Die lage temperaturen zijn het gevolg van storm Juliette die over een groot deel van het Spaanse vasteland trekt. Juliette brengt niet alleen lagere temperaturen met zich mee, maar ook sneeuwval wat in de Pyreneeën vrij normaal is, maar niet zo normaal op de Tibidabo berg en Collserola in Barcelona. De kerk op de 512 meter hoge berg en de bossen daarom heen zijn wit gekleurd van de sneeuw die zondagnacht is gevallen. In de rest van de Catalaanse hoofdstad en steden daaromheen viel zondagavond natte sneeuw maar bleef dat niet overal liggen.

In de provincie Tarragona wordt ook gesproken over sneeuwval waarbij dit natte sneeuw was in de haven van de Catalaanse stad en een dun laagje sneeuw in de bergen. Ook op Mallorca is weer sneeuw gevallen in de Sierra de Tramuntana, waar het dit jaar al eerder heeft gesneeuwd.

Is er sprake van een koudegolf?

Hoewel de temperaturen die momenteel geregistreerd worden recordhoogtes kunnen bereiken voor deze tijd van het jaar op verschillende plaatsen in Spanje, is er nog geen officiële aanduiding geweest van een koudegolf. Daarom kan niet gezegd worden dat Spanje momenteel geconfronteerd wordt met de eerste koudegolf van 2023.

Voor een koudegolf (ola de frío) moet gedurende minstens drie opeenvolgende dagen sprake zijn van zeer koude temperaturen op een aanzienlijk aantal meetstations, en moeten deze temperaturen ver onder het gemiddelde liggen van wat we normaal in de wintermaanden januari en februari zouden verwachten op basis van historische gegevens van de afgelopen 30 jaar van 1971 tot 2000.

Ga naar de inhoud