Wat verdient een piloot in Spanje?

Wat verdient een piloot in Spanje?
Beeld: Canva

Wat verdient een piloot in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Piloot zijn wordt vaak gezien als een verfijnde baan met een hoog inkomen, maar deze perceptie is niet per definitie waar. Piloot zijn is een romantisch beroep, maar tegelijkertijd ook een beroep met grote verantwoordelijkheden, maar wordt dat gereflecteerd in het jaarsalaris in Spanje?

Het gemiddelde salaris van een piloot in Spanje bedraagt ongeveer 23.500 euro per jaar wat neerkomt op een uurloon van ongeveer 12,05 euro. Dit is te lezen op de website Noticias Trabajo. Volgens deze website zou het salaris van een piloot gemiddeld stijgen tot 32.775 euro per jaar naarmate ze meer ervaring opdoen. Eerste officieren of gezagvoerders zouden tussen de 60.000 en 150.000 euro netto per jaar verdienen. Er zijn verschillende factoren die het salaris van een piloot beïnvloeden.

Het salaris van een piloot wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de luchtvaartmaatschappij waarvoor ze werken. In Spanje is Iberia de vliegmaatschappij die haar werknemers het beste betaalt. Het land van de luchtvaartmaatschappij kan ook van invloed zijn, omdat de lonen in Spanje over het algemeen lager zijn dan in andere landen. 

Andere factoren zijn onder meer werkervaring, functie en de route die wordt gevlogen. Piloten met meer vlieguren en jaren ervaring verdienen doorgaans meer, terwijl gezagvoerders en eerste officieren hogere salarissen hebben dan nieuw aangenomen piloten. Piloten die internationale of intercontinentale routes vliegen, verdienen doorgaans meer dan diegenen die commerciële routes vliegen.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia betaalt tussen de 35.000 euro per jaar voor nieuwkomers en 100.000 euro voor gezagvoerders, met salarisplafonds tot 190.000 euro per jaar afhankelijk van de arbeidsvoorwaarden.

Ryanair staat erom bekend dat ze weinig betaalt. Het bedrijf beweert dat het salaris van hun piloten 103.000 euro is, maar voormalige werknemers van de Ierse luchtvaartmaatschappij zeggen dat ze als zelfstandigen werken en dat nieuwkomers 28.000 euro per jaar verdienen.

Bij het Spaanse Vueling verdienen nieuwkomers 12.100 euro per jaar zonder toeslagen of vergoedingen, terwijl gezagvoerders beginnen met een salaris van ongeveer 64.000 euro dat kan worden verhoogd tot 90.000 euro.

Bij Air Nostrum ligt het basissalaris van hun piloten tussen de 57.300 en 67.000 euro, waarbij gezagvoerders tussen de 87.000 en 104.000 euro verdienen

Air Europa betaalt copiloten tussen de 36.000 en 53.500 euro per jaar, terwijl gezagvoerders of eerste piloten een salaris van ongeveer 71.000 euro netto per jaar ontvangen.

Ga naar de inhoud