In welke Spaanse regio is het makkelijker een woning te huren samen met je huisdier?

In welke Spaanse regio is het makkelijker een woning te huren samen met je huisdier?
Beeld: Canva

In welke Spaanse regio is het makkelijker een woning te huren samen met je huisdier?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met minder dan 1% is Aragón de Spaanse autonome regio die de grootste moeite heeft bij het huren van een woning door gezinnen met katten en/of honden. Aan de andere kant overtreft de autonome regio van Madrid het Spaanse gemiddelde met een acceptatie van 7%. Deze gegevens komen voort uit een onderzoek van het vastgoedportaal Fotocasa, dat zich heeft verbonden met de de Fundación Affinity om de moeilijkheden te laten zien die gezinnen met huisdieren hebben bij het huren van een woning in Spanje.

Na Aragón zijn de meest restrictieve regio’s voor dit soort huur Navarra, het Baskenland, Extremadura, Castilië en León en Cantabrië, met minder dan 2%. Aan de andere kant, samen met Madrid, bevinden de Balearen, de Valencia regio en de Canarische Eilanden zich met een gemiddelde van 6% hoger op de lijst.

Over het algemeen is het voor Spanjaarden niet gemakkelijk om een ​​woning te huren samen met hun hond of kat. Op provinciaal niveau hebben Palencia, Ciudad Real, Salamanca en Teruel minder dan 1%, terwijl Barcelona, Alicante, Santa Cruz de Tenerife en Valencia dichtbij 6% liggen.

Volgens gegevens van Fotocasa vertegenwoordigt het huren van een woning in Spanje 23% van de vastgoedmarkt en het aantal woningen in deze categorie is blijven groeien sinds de economische crisis van 2008. Steeds meer Spanjaarden kiezen voor huur om diverse redenen: financieel, werkgerelateerd, flexibiliteit, enz.

In Spanje staat slechts 4% van de huurwoningen nadrukkelijk toe dat gezinnen met dieren daar mogen verblijven, een percentage dat is gedaald vergeleken met 2021, toen het cijfer op 5% stond. Dit percentage zou hoger kunnen zijn als beide partijen, de eigenaar van de woning en het gezin dat met een hond of kat samenwoont, tot een overeenkomst komen. In Spanje verleent de wet op stedelijke huurovereenkomsten (LAU), die de huurmarkt reguleert, verhuurders de macht om dieren wel of niet toe te staan ​​in hun eigendom.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het samenleven met een huisdier een vrij algemene situatie is in Spanje. Volgens gegevens van de Fundación Affinity woont bijna de helft van de huishoudens in Spanje (44%) met dieren.

Waarom accepteren huiseigenaren geen gezinnen met huisdieren?

Omdat huur een groeiende optie is onder de bevolking, waarom is er nog steeds terughoudendheid van huiseigenaren? De overtuiging dat huisdieren extra kosten kunnen veroorzaken voor de verhuurder vanwege de schade die ze kunnen veroorzaken aan de woning, blijft wijdverbreid. Toch lijken degenen die hun eigendommen willen verhuren zich meer zorgen te maken over de problemen bij het samenleven, zoals mogelijke geluiden of geuren. In veel gevallen wordt naar deze veronderstellingen verwezen om de toegang tot woningen voor gezinnen met honden en katten te belemmeren.

Ga naar de inhoud