Boerenprotesten in Spanje met blokkades op AP-7-snelweg richting Frankrijk en Spanje

Boerenprotesten in Spanje met blokkades op AP-7-snelweg richting Frankrijk en Spanje
Beeld: RTVE / web

Boerenprotesten in Spanje met blokkades op AP-7-snelweg richting Frankrijk en Spanje

De boerenprotesten in Spanje hebben een nieuwe fase bereikt. Nadat de boeren reeds een protestaankondiging hadden gemaakt voor dinsdag, hebben ze de acties vervroegd en zijn in de vroege ochtenduren begonnen met blokkades van de hoofdsnelweg AP-7, die Spanje verbindt met Frankrijk. Bovendien hebben ze fruittransporten van Marokkaanse oorsprong leeggegooid. De situatie escaleert verder, met blokkades van belangrijke wegen in de regio Girona.

De Spaanse boeren voeren al enkele weken actie tegen het beleid van de Europese Unie. Ze zijn ontstemd over de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen en eisen bescherming tegen goedkope import uit landen als Marokko. Het protest is in verschillende regio’s in Spanje zichtbaar, maar de blokkades van dinsdag concentreren zich voornamelijk in het noordoosten van het land, in de regio Girona.

De boeren hebben in het verleden meerdere keren gedemonstreerd en snelwegen geblokkeerd om hun eisen kracht bij te zetten. Deze keer hebben ze de geplande protesten versneld en zijn al in de nacht van maandag op dinsdag begonnen met de blokkades.

De AP-7-snelweg is een van de belangrijkste verkeersaders tussen Spanje en Frankrijk. De blokkades hebben dan ook grote gevolgen voor het verkeer. Volgens de Catalaanse verkeersdienst bevinden de demonstranten en tractoren zich momenteel in Pontós, in de provincie Girona. Het verkeer wordt omgeleid via de afritten 4 (Figueres Sur) en 5 (L’Escala).

Er zijn ook filevorming op de N-II tussen Viladesens en Orriols, en tussen Vilamalla en Far d’Empordà. Deze routes liggen allen in de buurt van de Spaans-Franse grens, waar de boeren oorspronkelijk hadden opgeroepen om om 8 uur te verzamelen.

De verkeerssituatie is ernstig verstoord. Naast de blokkade op de AP-7 zijn ook de N-152 en C-38 afgesloten bij Puigcerdà en Coll d’Ares in Girona. Dit veroorzaakt files op de C-26 tussen Borrassà en Navata, op de GI-623 tussen Bàscara en Vilaür, en op de C-31 tussen Vilamalla (Girona) en Siurana (Tarragona).

Verkeersdiensten adviseren automobilisten om de regio te vermijden en alternatieve routes te nemen. De blokkades zullen naar verwachting de hele dag voortduren en mogelijk ook in de komende dagen worden herhaald.

Ga naar de inhoud