Spaanse politie voorkomt gedwongen huwelijk van 12-jarig meisje in Ciudad Real

Spaanse politie voorkomt gedwongen huwelijk van 12-jarig meisje in Ciudad Real
Beeld: Guardia Civil / web

Spaanse politie voorkomt gedwongen huwelijk van 12-jarig meisje in Ciudad Real

De Guardia Civil politie heeft een ingrijpende operatie uitgevoerd in Ciudad Real in Castilla-La Mancha om een gedwongen huwelijk van een 12-jarig meisje te voorkomen. De moeder en stiefvader van het meisje werden gearresteerd omdat ze haar wilden uithuwelijken in ruil voor een bedrag van € 3.000. Deze schokkende zaak toont aan dat gedwongen huwelijken, zelfs van minderjarigen, nog steeds een realiteit zijn in sommige gemeenschappen in Spanje.

Het onderzoek van de Guardia Civil begon eind januari nadat ze signalen hadden ontvangen dat er mogelijk sprake was van kindermishandeling bij een gezin in Malagón, Ciudad Real. Een van de kinderen in dit gezin had in haar sociale omgeving verklaard dat ze regelmatig lichamelijk mishandeld werd door haar moeder en niet langer thuis wilde blijven.

De agenten gingen dieper in op deze informatie en kwamen erachter dat de kinderen in kwestie niet meer naar school gingen. De moeder en stiefvader hadden de school bezocht om de kinderen uit te schrijven, met de verklaring dat ze de stad zouden verlaten.

Doordat de Guardia Civil contact onderhield met het sociale netwerk van het 12-jarige slachtoffer, kwamen ze erachter dat het meisje had verteld dat haar ouders haar wilden uithuwelijken voor een bedrag van €3.000. Dit zorgwekkende nieuws leidde tot de arrestatie van de moeder en stiefvader op verdenking van een misdrijf tegen de persoonlijke vrijheid. Opvallend genoeg had de stiefvader bij zijn aanhouding € 3.800 op zak. Hij beweerde dat dit geld afkomstig was van de olijvenoogst, maar de agenten ontdekten dat dit een leugen was.

Gebaseerd op aanvullende informatie dat het slachtoffer mogelijk in een woning in Baza, Granada verbleef, reisden de agenten van de Guardia Civil onmiddellijk af naar deze locatie. Daar troffen ze het 12-jarige meisje aan en konden ze haar veilig meenemen. 

Na de redding van het slachtoffer werden verdere stappen ondernomen om de juridische zorg voor het meisje over te dragen aan de Junta de Andalucía (de regionale regering van Andalusië). Momenteel staat het kind onder toezicht van deze instantie, die zal zorgen voor haar veiligheid en welzijn.

Gedwongen huwelijken

Gedwongen huwelijken zijn een schending van de menselijke waardigheid en de persoonlijke vrijheid. Slachtoffers worden gedwongen om te trouwen tegen hun wil, vaak onder dreiging van geweld of andere vormen van dwang. Deze praktijk komt nog steeds voor, zelfs in Europese landen zoals Spanje.

Gedwongen huwelijken hebben verwoestende gevolgen voor de slachtoffers, zowel fysiek als emotioneel. Zij worden blootgesteld aan mishandeling, seksueel misbruik en sociaal isolement. Bovendien worden ze gedwongen hun opleiding en ambities op te geven om te voldoen aan de verwachtingen van hun familie.

Ga naar de inhoud