Recordhoogte gemiddeld inkomen per huishouden in Spanje

Recordhoogte gemiddeld inkomen per huishouden in Spanje
Beeld: via canva.com

Recordhoogte gemiddeld inkomen per huishouden in Spanje

Volgens het Spaanse Statistiekbureau (INE) heeft 37% van de Spaanse huishoudens vorig jaar geen vermogen gehad om onvoorziene uitgaven te dekken. Dit percentage is hoger dan in 2022 en het hoogste sinds 2016. De situatie wordt gekenmerkt door een stijgende inflatie, toenemende rentetarieven en een groeiende druk op de financiële gezondheid van Spaanse gezinnen.

Volgens de Encuesta de Condiciones de Vida van 2023 bereikte het gemiddelde inkomen per huishouden in 2022 een recordhoogte van 34.821 euro. Dit vertegenwoordigt een stijging van 8% vergeleken met 2021 en is het hoogste bedrag sinds het begin van de reeks. Het gemiddelde inkomen per persoon is ook met 8% gestegen naar 14.082 euro, het hoogste sinds het begin van het bijhouden van deze cijfers.

Ondanks de stijging van het gemiddelde inkomen per huishouden en persoon, geeft 9% van de gezinnen toe dat ze met moeite of niet financieel het einde van de maand halen. 10 op de 100 huishoudens kan de huur of hypotheek niet betalen, terwijl 33% van de gezinnen geen geld heeft voor vakanties. Wat wellicht nog erger is, is het feit dat 2 op de 10 gezinnen hun woning niet op een adequate temperatuur kunnen houden, zowel in de zomer als in de winter.

De stijging van het gemiddelde inkomen per huishouden heeft positieve implicaties gehad voor de Spaanse economie en samenleving. Echter, zoals blijkt uit de gegevens van het INE, blijven veel huishoudens worstelen met onvoorziene uitgaven en financiële lasten. Het is belangrijk dat de voordelen van de inkomensgroei breder worden gedeeld en dat beleidsmakers maatregelen nemen om de financiële weerbaarheid van huishoudens te verbeteren.

Ga naar de inhoud