Sneeuw bedekt de hoogste toppen van de bergketens Tejeda en Almijara in Málaga

Sneeuw bedekt de hoogste toppen van de bergketens Tejeda en Almijara in Málaga
Beeld: @sienteanda / X

Sneeuw bedekt de hoogste toppen van de bergketens Tejeda en Almijara in Málaga

Na het passeren van storm Monica, waren de bergketens Sierra Tejeda en Sierra Almijara in de provincie Málaga Axarquía dinsdagochtend bedekt met een fijn laagje sneeuw. Dit is de tweede keer dit jaar dat dit winterse tafereel kan worden aanschouwd, een beeld dat in het gebied wordt gemist, waar het jaren geleden zo gewoon was en waar het de laatste jaren, tussen de droogte en de stijging van de temperaturen, te weinig wordt waargenomen.

De sneeuw, hoewel schaars, kan ook vanaf kustgemeenten aan de Costa del Sol worden gezien, zodra de dichte wolken de bergen hebben vrijgemaakt. Het zijn de hoogste bergtoppen van het natuurpark die wit zijn gekleurd, degene die het dichtst bij de top van La Maroma liggen, boven 1.500 meter hoogte. Het is het resultaat van de laatste regenval die storm Monica heeft achtergelaten tijdens haar tocht door de provincie Málaga. Maandagmiddag verliet deze storm met onweersbuien en hier en daar wat hagel de provincie.

De hagel verraste de inwoners van de regio Antequera en ook in Axarquía, in gemeenten zoals Rincón de la Victoria of Periana, evenals in de gemeenten die precies rond de Sierra’s Tejeda en Almijara liggen. De plaats waar de meeste neerslag viel was in Alfarnatejo, een gemeente in de Axarquía, streek, waar na een dag van wisselvallig weer met regen, harde wind, onweersbuien, wolken en ook de zon bijna 26 liter per vierkante meter viel.

De witten toppen van de Sierra’s Tejeda en Almijara creëren een prachtig winterlandschap in de omgeving. Hoewel sneeuw in deze regio minder vaak voorkomt dan vroeger, wordt de verschijning ervan nog steeds zeer gewaardeerd door de lokale bevolking. Het brengt een sfeer die contrasteert met het doorgaans warme en droge klimaat van Málaga.

Natuurpark Sierra Tejeda

De Sierra Tejeda is een natuurpark in de provincie Málaga dat zich uitstrekt over een oppervlakte van bijna 9.000 hectare. Het is een bergachtig gebied met toppen die tot 2.000 meter hoog reiken, zoals de La Maroma-piek, die op 2.066 meter de hoogste top van de provincie is.

De Sierra Tejeda is geologisch gezien een bijzonder interessant gebied, met diverse formaties en landschappen. Kalksteenrotsen, kloven en grotten zijn kenmerkend voor dit natuurpark. Beroemde formaties zijn onder meer de Tajos de los Caballos en de Tajos de la Caína, spectaculaire ravijnen die door erosie zijn gevormd.

Natuurgebied Sierra Almijara

De Sierra Almijara is een bergketen die parallel loopt aan de Sierra Tejeda, met toppen die tot 1.800 meter hoog reiken. Samen met de Sierra Tejeda vormt het een beschermd natuurgebied van in totaal ongeveer 40.000 hectare groot.

De Sierra Almijara kent een afwisselend landschap met hoge bergruggen en diepe kloven. De Barranco de Esparto is een van de meest indrukwekkende ravijnen, met een diepte van meer dan 500 meter. Uitkijkpunten zoals de Mirador de Fuente de Esparto bieden een prachtig uitzicht over dit ruige berglandschap.

Ga naar de inhoud