YouTubers laten jongeren zoeken naar 1000 euro in beschermde duinen van Maspalomas

YouTubers laten jongeren zoeken naar 1000 euro in beschermde duinen van Maspalomas
Beeld: via canva.com

YouTubers laten jongeren zoeken naar 1000 euro in beschermde duinen van Maspalomas

Uitgerust met zakken, schoppen en harken hebben tientallen jongeren de beschermde ruimte van de duinen van Maspalomas op Gran Canaria uitgegraven op zoek naar een koffer met 1.000 euro die begraven was door drie YouTubers. Het was een reclamecampagne ter promotie van een concert, waarbij influencers een ‘spelletje’ op hun sociale netwerken speelden door in elke video hints achter te laten, zodat hun volgers de koffer konden proberen te lokaliseren. Wat volgende was een chaos en schade aan een natuurgebied terwijl de autoriteiten nog wachten op excuses van de YouTubers.

Deelnemers die alle instructies correct hadden opgevolgd werden uitgenodigd op een locatie in het natuurgebied, gelegen in de Canarische gemeente San Bartolomé de Tirajana. In een video, gepubliceerd door een gebruiker van X die de feiten aanklaagt, zijn schermafdrukken te zien van de berichten die de influencers op hun sociale netwerken hebben geplaatst met de oproep.

“We hebben 1.000 euro gekregen voor de promotie van het evenement, en in plaats van het geld te verbranden met advertenties op tv, gaan we het verbergen op het eiland. Degene die het eerst vindt, mag het houden”, legde de promovideo uit. De uitdaging bestond uit drie video’s met drie hints, en in de laatste gaven de influencers coördinaten aan hun volgers. Bovendien adviseerden ze hen de ‘gereedschappen’ mee te nemen die ze nodig hadden om de koffer te vinden.

Helaas namen veel jongeren dit advies van de influencers ter harte en gingen ze daadwerkelijk graven in de duinen van Maspalomas. Met schoppen, harken en ander gereedschap begonnen ze te graven in het zand op zoek naar de vermiste koffer met 1.000 euro. Dit leidde tot aanzienlijke schade aan de kwetsbare duinvormingen en de natuurlijke habitats.

Het graven door tientallen jongeren in de duinen heeft ongetwijfeld geleid tot grote schade aan het natuurlijke milieu. Duinen zijn zeer kwetsbare ecosystemen en elke verstoring kan desastreuze gevolgen hebben voor de flora en fauna. Bovendien kan het verplaatsen van grote hoeveelheden zand de stabiliteit van de duinen aantasten en leiden tot erosie.

Naast de directe schade aan het milieu heeft de grote groep mensen die in de duinen aan het graven was ook de rust en stilte in het beschermde gebied verstoord. Natuurgebieden zijn bedoeld als toevluchtsoord voor wilde dieren, en het lawaai en de drukte van de gravende jongeren hebben dit verstoord.

Dit incident is een treffend voorbeeld van het soort onverantwoordelijk gedrag dat veel schade aan het milieu kan veroorzaken. Het gebrek aan respect voor de natuur en het negeren van de regels voor beschermde gebieden is zorgwekkend. Het is essentieel dat we de waarde van natuurgebieden erkennen en deze beschermen tegen vernietigende activiteiten.

Het Departement voor Milieu, Klimaat, Energie en Kennis van het Cabildo van Gran Canaria heeft een onderzoek geopend naar de reclame-actie die leidde tot het graven in de duinen. Het onderzoek is begonnen met het verzamelen van materiaal dat op sociale media is verspreid en een inspectie ter plaatse van het getroffen gebied. Met deze informatie zijn de milieuagenten van het Cabildo bezig met het voorbereiden van een rapport en aanklacht.

Als er een milieudelict wordt vastgesteld, zal het rapport worden doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De mogelijke sancties voor het graven in de beschermde duinen zijn fors. Boetes kunnen variëren van 150 tot 300 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding en de hoeveelheid schade die is aangericht.

Dit incident kan een belangrijk precedent scheppen voor toekomstige overtredingen in beschermde natuurgebieden. Als de autoriteiten streng optreden en zware sancties opleggen, zal dit hopelijk andere groepen of individuen ervan weerhouden om soortgelijke activiteiten te ondernemen die schadelijk zijn voor het milieu.

Ga naar de inhoud