skip to Main Content
En de meest gebruikte medicijnen in Spanje zijn …

En de meest gebruikte medicijnen in Spanje zijn …

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

medicijnen2aMADRID – Jaarlijks kopen de Spanjaarden voor meer dan 9,2 miljard euro aan medicijnen en het is dan ook niet ongebruikelijk om in elke willekeurige badkamer in het land tientallen pakjes, doosjes en potjes te zien staan met daarin van allerlei soorten medicijnen. Aangezien de Spanjaarden veel medicijnen kopen is het dus ook niet geheel vreemd om op bijna elke straathoek wel een apotheek met of zonder knipperend groen of rood kruis te zien. Maar wat zijn nu de meest gebruikte medicijnen in het land?

Volgens een onderzoek over het jaar 2015 van het Sistema Nacional de Salud van Spanje is de winnaar … omeprazol. Dit medicijn zorgt dat de maag minder zuur aanmaakt. Het wordt onder meer gebruikt bij maagklachten, maagzweren, darmzweren of om deze te voorkomen. In Spanje werden daar in een jaar tijd maar liefst 54,4 miljoen doosjes van verkocht, een 6,4% van het totaal aan medicijnen.

Op de tweede plaats staat het bekende paracetamol waarvan 32 miljoen doosjes werden verkocht in een jaar tijd. Paracetamol is een van de veiligste pijnstillers en wordt gebruikt bij diverse klachten. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend en is daarom populair bij allerlei kwaaltjes zoals hoofpijn, migraine, keelpijn, oorpijn, spierpijn, artrose en menstruatieklachten.

Op de derde plaats staat het medicijn simvastatina, een cholesterolsyntheseremmer uit de groep van de statines. Het is een specifieke competitieve remmer van HMG-CoA-reductase, een enzym dat een essentiële rol speelt bij de biosynthese van cholesterol. Dit medicijn wordt veel gebruikt bij hypercholesterolemie, een stofwisselingsstoornis waarbij een te hoog gehalte cholesterol in het bloed aanwezig is. Van simvastatina gingen in een jaar tijd 24,7 miljoen doosjes over de toonbank.

Lees ook: Spaanse medicijnen als souvenir meenemen

Op de vierde plaats op de lijst van meest gebruikte medicijnen staat acetylsalicylzuur, een medicijn dat pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt en beter bekend is als aspirine. Van dit medicijn werden in een jaar tijd 24,6 miljoen pakjes verkocht.

Op de vijfde plaats staat atorvastatina, een medicijn wat behoort tot de groep geneesmiddelen die cholesterolsyntheseremmers of statinen worden genoemd en waarvan er in Spanje 18,1 miljoen over de toonbank gingen.

Op de zesde plaats staat het bekende ibuprofeno, een pijnstillend middel wat werkt als ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend; de werking is vergelijkbaar met die van acetylsalicylzuur oftewel aspirine. Van ibuprofeno werden 18 miljoen doosjes verkocht in een jaar tijd. Overigens is de zwaardere ibuprofeno van 600 mg vrij verkrijgbaar in Spanje terwijl dat in Nederland alleen op recept te krijgen is.

Toename antidepressief medicijnen

De laatste 10 jaar is het gebruik van de antidepressivum medicijnen met 200% gestegen in Spanje. Een van de redenen voor deze toename was uiteraard de crisis en de daarbijhorende problemen zoals werkloosheid, financiële problemen en het verliezen van huisvesting. Alleen al in het jaar 2015 werd er voor 181 miljoen euro aan antidepressivum (ook wel stemmingsverbeteraar genoemd), een medicijn dat de symptomen van een depressie tegengaat, omgezet.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Medicijnen staan op plaats 3 dodelijke oorzaken . Terug naar de natuur….

 2. Tegen brandend maagzuur: 1 theelepel bicarbonaat (baking soda) in water oplossen en opdrinken. Het goedkoopste medicijn en werkt een stuk beter.

 3. De laatste jaar is het gebruik van de antidepresiva medicijnen met 200% gestegen waarom.. in Spanje?. alsook in belgië ook .Een van de redenen voor deze toename was uiteraard de crisis en de daarbijhorende problemen zoals teveel vreemdelingen ,werkloosheid, financiële problemen en het verliezen van huisvesting. Alleen al in het jaar 2015 werd er voor 181 miljoen euro aan antidepresiva verkocht , een medicijn dat de symptomen van een depressie tegengaat zo gezegd !!

  Doctor Georges

  1. In de deelstaat Catalonië werden er jaren geleden al 20.000 verpakte medicijnen te koop aangeboden, al dan niet met recept.
   In Spanje gaat men met de minste hoofdpijn al naar de lokale farmacia, daar heeft men vertrouwen in en men vermijdt het urenlange wachten bij een dienstdoende arts.
   Bedenk ook dat medicijnen in Spanje goedkoper zijn dan in andere landen van West Europa, en vaak ook zonder recept.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken