En de meest gebruikte medicijnen in Spanje zijn …

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Jaarlijks kopen de Spanjaarden voor meer dan 9,2 miljard euro aan medicijnen en het is dan ook niet ongebruikelijk om in elke willekeurige badkamer in het land tientallen pakjes, doosjes en potjes te zien staan met daarin van allerlei soorten medicijnen. Aangezien de Spanjaarden veel medicijnen kopen is het dus ook niet geheel vreemd om op bijna elke straathoek wel een apotheek met of zonder knipperend groen of rood kruis te zien. Maar wat zijn nu de meest gebruikte medicijnen in het land?

Volgens een onderzoek over het jaar 2015 van het Sistema Nacional de Salud van Spanje is de winnaar … omeprazol. Dit medicijn zorgt dat de maag minder zuur aanmaakt. Het wordt onder meer gebruikt bij maagklachten, maagzweren, darmzweren of om deze te voorkomen. In Spanje werden daar in een jaar tijd maar liefst 54,4 miljoen doosjes van verkocht, een 6,4% van het totaal aan medicijnen.

Op de tweede plaats staat het bekende paracetamol waarvan 32 miljoen doosjes werden verkocht in een jaar tijd. Paracetamol is een van de veiligste pijnstillers en wordt gebruikt bij diverse klachten. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend en is daarom populair bij allerlei kwaaltjes zoals hoofpijn, migraine, keelpijn, oorpijn, spierpijn, artrose en menstruatieklachten.

Op de derde plaats staat het medicijn simvastatina, een cholesterolsyntheseremmer uit de groep van de statines. Het is een specifieke competitieve remmer van HMG-CoA-reductase, een enzym dat een essentiële rol speelt bij de biosynthese van cholesterol. Dit medicijn wordt veel gebruikt bij hypercholesterolemie, een stofwisselingsstoornis waarbij een te hoog gehalte cholesterol in het bloed aanwezig is. Van simvastatina gingen in een jaar tijd 24,7 miljoen doosjes over de toonbank.

Lees ook: Spaanse medicijnen als souvenir meenemen

Op de vierde plaats op de lijst van meest gebruikte medicijnen staat acetylsalicylzuur, een medicijn dat pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend werkt en beter bekend is als aspirine. Van dit medicijn werden in een jaar tijd 24,6 miljoen pakjes verkocht.

Op de vijfde plaats staat atorvastatina, een medicijn wat behoort tot de groep geneesmiddelen die cholesterolsyntheseremmers of statinen worden genoemd en waarvan er in Spanje 18,1 miljoen over de toonbank gingen.

Op de zesde plaats staat het bekende ibuprofeno, een pijnstillend middel wat werkt als ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend; de werking is vergelijkbaar met die van acetylsalicylzuur oftewel aspirine. Van ibuprofeno werden 18 miljoen doosjes verkocht in een jaar tijd. Overigens is de zwaardere ibuprofeno van 600 mg vrij verkrijgbaar in Spanje terwijl dat in Nederland alleen op recept te krijgen is.

Toename antidepressief medicijnen

De laatste 10 jaar is het gebruik van de antidepressivum medicijnen met 200% gestegen in Spanje. Een van de redenen voor deze toename was uiteraard de crisis en de daarbijhorende problemen zoals werkloosheid, financiële problemen en het verliezen van huisvesting. Alleen al in het jaar 2015 werd er voor 181 miljoen euro aan antidepressivum (ook wel stemmingsverbeteraar genoemd), een medicijn dat de symptomen van een depressie tegengaat, omgezet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.