Kort (politiek) nieuws uit Spanje (24)

Kort (politiek) nieuws uit Spanje (24)
Beeld: 123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit is een speciale politieke editie van SpanjeKort.

Ciudadanos biedt samenwerking met PP aan om Pedro Sánchez naar huis te sturen

MADRID – Terwijl de PSOE-leider Pedro Sánchez nog hoop heeft om een coalitie aan te gaan met Ciudadanos en Podemos om zo de steeds rechtser wordende politieke partijen PP en VOX geen kans te geven, herhaalt de Ciudadanos-leider Albert Rivera keer op keer dat hij daar niets voor voelt. Sterker nog, tijdens een bijeenkomst op maandag heeft Rivera de PP-leider Pablo Casado aangeboden om hand in hand te gaan om Pedro Sánchez geen kans te geven.

Maar dat moet dan wel gebeuren met Albert Rivera als premier van Spanje. De C’s-leider ziet het als zijn plicht om de nationalisten in Catalonië geen kans te geven en ziet alleen een mogelijkheid om hen tegen te houden door met de PP samen te werken. Daarbij heeft hij VOX als derde partij (zoals in Andalusië) niet genoemd.

Pablo Casado heeft op het aanbod van Albert Rivera geantwoord door aan te geven dat het nu te laat is en dat Rivera een goede minister van Buitenlandse Zaken zou zijn waarmee de PP-leider wil aangeven dat Rivera zeker geen premier zal worden.

Pablo Casado (PP) tegen kinderen: Franco, Catalonië, Torra en de jacht

MADRID – De Partijleider van de Partido Popular (PP) Pablo Casado heeft het bij een bijeenkomst met diverse kinderen minder gehad over de toekomst maar meer over de oud dictator Franco, het machogedrag, de Catalaanse regiopremier Torra en de zin van het jagen. Dat gebeurde in het tv-programma Ana Rosa waarbij Casado de jacht omschreef als ‘het voorkomen dat die diertjes ziek worden’. De kinderen mochten vragen stellen en waren zeer kritisch.

Zonder dat er een vraag gesteld werd door de kinderen ga Casado tekst en uitleg over de Catalaanse situatie waarbij hij zei dat Puigdemont zich moet melden bij de politie, dat Torra er een zooitje van maakt en dat beiden zich slecht gedragen.

NIEUW: Sokken met daarop jouw favoriete politiek leider

MADRID – De politieke partijen in Spanje zijn druk bezig met de verkiezingscampagne en iedereen in Spanje heeft zo zijn of haar voorkeuren en politieke ideologie. Veel kiezers steunen de politieke leiders van de vier grootste partijen en dus heeft de firma Socks Market uit Madrid speciale sokken gemaakt met daarop een afbeelding van de politieke leiders.

Het gaat om een paarse sok met een afbeelding van Pablo Iglesias (Podemos), een oranje sok met een afbeelding van Albert Rivera (Ciudadanos), een rode sok met een afbeelding van Pedro Sánchez (PSOE) en een blauwe sok met een afbeelding van Pablo Casado (PP). Er is geen groene sol gemaakt met een afbeelding van Santiago Abascal (VOX). Ter promotie heeft Socks Market elke politieke leider een paar sokken met de eigen afbeelding gestuurd.

50+ valse Twitter accounts om Pablo Casado van de PP te promoten

MADRID – Het lijkt erop dat het campagneteam van de Partido Popular (PP) gebruik maakt van meer dan 50 valse Twitteraccounts om zo de boodschap van Pablo Casado en de andere leden van de PP te verspreiden via dit social medium. Het gaat om zogenaamde Twitter bots ofwel een automatisch systeem waarbij berichten gekopieerd en gedeeld worden via Twitter door niet bestaande personen.

Volgens de krant El Diario gaat het om valse accounts met daarop foto’s van personen die niets met de PP te maken hebben, sterker nog, men heeft in ieder geval een account kunnen vinden waarbij een foto van een overleden student is gebruikt.

VOX-partij gefinancierd door Franco stichting

LEON – De volgens de Spaanse pers extreemrechtse partij VOX heeft banden met de stichting Fundación Franco die te maken heeft met de oud dictator Franco. Het lijkt erop dat de afdeling in Castilla y León financiële steun heeft gehad van de stichting die de overleden dictator die 40 jaar het land heeft geregeerd steunt. Volgens de Spaanse pers blijkt hieruit dat VOX banden heeft met het Franquisme. De bekendmaking van de steun van de stichting pro Franco heeft geleid tot het vertrek van meerdere VOX leden in León.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

19
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
TOM DE GROOT

HET BESTE VOOR SPANJE IS EEN REGERING WAAR VOX DOMINEERT , DE MACHT VAN DE LINKSE / ANTIE SPAANSE PARTIJEN MOET GEBROKEN WORDEN , LATEN DEZE LINKSMENSEN MAAR GAAN EMIGREREN NAAR HUN GROTE VOORBEELD , HET VENEZUELA VAN MADURO , LINKS ZIJN DE VERRADERS VAN SPANJE , VOX ZIJN DE VERDEDIGERS VAN SPANJE , LAAT DAT DUIDELIJK ZIJN ,

Ernest

Inderdaad fascisme heeft in het verleden alleen maar goede dingen laten zien!!!
Dat rechts voorrang heeft moet zich blijven beperken in het verkeer…. uitzondering daargelaten…..
Nationalisme is booming in heel Europa……75 jaar vrede… schijnt genoeg te zijn!! Ik ga van de zon genieten nu het nog kan!!

jose m

Helemaal mee eens!!!!!

Vandam

CORRECTIE

(Ons) Verbaal spierballengerol stoppen op de Oranje knipper-lijn, dwingt de tegenpartij NIET tot imulisieve defensiviteit en egelstellingen

Rob

Onleesbaar. Probeert u het nog eens, zou ik zeggen.

Juan74

Hey Rob,

Alles goed?
Maar idd Vandam, uw naam klinkt toch echt Nederlands, maar de laatste paar zinnen en dit korte bericht lijken zo rechtstreeks uit de Google vertaler te komen van ene Jacob die hier ook wel eens wat komt vertellen.
Op zich begrijp ik het grootste deel van uw reactie wel hoor, maar niet alles is even helder, wellicht wilt u zo vriendelijk zijn ons het uit te leggen.

Vandam

Ik begrijp die (vooringenomen?) hysterie tegen Vox niet zo goed. Vox is niet meer rechts dan Podemos links is. Opkomend rechts is en teken van diepe bezorgdheid van Spanjaarden met massa immigratie en diens gevolgen plus gevolgen van globalisatie en een toch wat doorgeslingerd Podemos. Een Franco stichting die een $ bijdrage deed? Had Podemos geen $ banden met Chavez en Maduro? Democratie lijkt alleen maar goed meer voor de partijen die de macht hebben. Vox is handig voor Links om eigen publiek te galvaniseren tegen iets ipv voor iets. Vox aanvallen, negeren, ”cordon sanitaire (wat een vies, beledigend woord,… Lees verder »

maclaren0@gmail.com

mensen maak het simpel om te kiezen stem op mij : )
ikke en de rest kan stikken : )

anton74

Je klinkt als een eerlijke politicus, maar die bestaan niet ;).

Robert Lemm

Het wordt de hoogste tijd voor een regering met VOX.

Miel

Het voorstel van Ciudadanos betekent een extreem rechtse regering, veel erger dan Rajoy I & II. Op economisch vlak waarschijnlijk geen slechte zaak, maar een ramp op democratisch gebied. Ook de politieke en sociale rust, die momenteel min of meer heerst, kan men dan wel vergeten. De indoctrinatie van kinderen, de valse Twitter-accounts en de financiering van VOX door Franco-getrouwen geven een vermoeden van wat er te verwachten is als deze extreme nationalisten het voor het zeggen krijgen. Heer, laat deze kelk aan Spanje voorbijgaan !

Fred

Dat roep ik nu al maanden geen PP aan de macht en dat helemaal niet met Cs en VOX, dat gaat het gewone volk de kop kosten en niet zo zuinig ook. De PP nu met zijn uitspraken is al extreem rechts dat was met Rajoy veel minder. En alles waar TE voor staat is niet goed.

Harry

Behalve tehuis en tevreden …

Juancor

Alles met TE- is niet goed,behalve TEgoed en Tevreden.

jose m

Nee,laat Psoe maar met Podemos regeren.Dat zal veeeeeeel beter zijn voor Spanje…..
Looooooooooollll!!!!
Heb je tot nu iets van dat doemscenario gemerkt in Andalusie???

Juan74

Ik heb er nog niets van gemerkt en verwacht er ook niets van te gaan merken. In het artikel staat dat VOX niet genoemd is als coalitie partner, dus wellicht zijn de reacties hierboven wat voorbarig? Laten we maar eens zien welke uitslag we krijgen. Grote kans dat er geen coalitie te vormen is, omdat teveel mensen alleen met zichzelf bezig zijn, kijk een Casado, kijk een Sanchez, veel te grote ego´s. Iglesias heeft al genoeg interne partij ellende dus daar komt ook niet veel goed van. En ik mag toch hopen dat Sanchez zo slim is, dat hij niet… Lees verder »

Fred

De doem voor Andalusie komt nog wel na de verkiezingen er wordt nu gewoon afgewacht. Eerst moeten de stemmen binnen zijn voor de PP hel losbreekt.

Juan74

Vertel Fred, wat staat ons dan allemaal te wachten?? Welke enorme ellende en doem gaat ons ten deel vallen? Kom eens met concrete voorbeelden in plaats van alleen maar die losse flodders over de PP. Er zijn meer mensen zoals jij, die persoonlijke of familie ellende alleen maar op het bord van de PP gooien, maar als je dan doorvraagt bij die mensen waardoor ze echt ellende of problemen hebben in hun leven, dan komt er uit dat de meeste van die mensen het aan zichzelf te danken hebben, omdat ze graag naar een ander wijzen in plaats van zelf… Lees verder »

Rob

Ja, onze Fred reageerde ook al zo leuk op het artikel over expats. Voor sommigen is het moeilijk om in te zien dat je zelf ook keuzes kan maken i.p.v. steeds maar naar een ander te wijzen.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.