Search
menu
Search

Kort (politiek) nieuws uit Spanje (24)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort (politiek) nieuws uit Spanje (24)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen. Dit is een speciale politieke editie van SpanjeKort.

Ciudadanos biedt samenwerking met PP aan om Pedro Sánchez naar huis te sturen

MADRID – Terwijl de PSOE-leider Pedro Sánchez nog hoop heeft om een coalitie aan te gaan met Ciudadanos en Podemos om zo de steeds rechtser wordende politieke partijen PP en VOX geen kans te geven, herhaalt de Ciudadanos-leider Albert Rivera keer op keer dat hij daar niets voor voelt. Sterker nog, tijdens een bijeenkomst op maandag heeft Rivera de PP-leider Pablo Casado aangeboden om hand in hand te gaan om Pedro Sánchez geen kans te geven.

Maar dat moet dan wel gebeuren met Albert Rivera als premier van Spanje. De C’s-leider ziet het als zijn plicht om de nationalisten in Catalonië geen kans te geven en ziet alleen een mogelijkheid om hen tegen te houden door met de PP samen te werken. Daarbij heeft hij VOX als derde partij (zoals in Andalusië) niet genoemd.

Pablo Casado heeft op het aanbod van Albert Rivera geantwoord door aan te geven dat het nu te laat is en dat Rivera een goede minister van Buitenlandse Zaken zou zijn waarmee de PP-leider wil aangeven dat Rivera zeker geen premier zal worden.

Pablo Casado (PP) tegen kinderen: Franco, Catalonië, Torra en de jacht

MADRID – De Partijleider van de Partido Popular (PP) Pablo Casado heeft het bij een bijeenkomst met diverse kinderen minder gehad over de toekomst maar meer over de oud dictator Franco, het machogedrag, de Catalaanse regiopremier Torra en de zin van het jagen. Dat gebeurde in het tv-programma Ana Rosa waarbij Casado de jacht omschreef als ‘het voorkomen dat die diertjes ziek worden’. De kinderen mochten vragen stellen en waren zeer kritisch.

Zonder dat er een vraag gesteld werd door de kinderen ga Casado tekst en uitleg over de Catalaanse situatie waarbij hij zei dat Puigdemont zich moet melden bij de politie, dat Torra er een zooitje van maakt en dat beiden zich slecht gedragen.

NIEUW: Sokken met daarop jouw favoriete politiek leider

MADRID – De politieke partijen in Spanje zijn druk bezig met de verkiezingscampagne en iedereen in Spanje heeft zo zijn of haar voorkeuren en politieke ideologie. Veel kiezers steunen de politieke leiders van de vier grootste partijen en dus heeft de firma Socks Market uit Madrid speciale sokken gemaakt met daarop een afbeelding van de politieke leiders.

Het gaat om een paarse sok met een afbeelding van Pablo Iglesias (Podemos), een oranje sok met een afbeelding van Albert Rivera (Ciudadanos), een rode sok met een afbeelding van Pedro Sánchez (PSOE) en een blauwe sok met een afbeelding van Pablo Casado (PP). Er is geen groene sol gemaakt met een afbeelding van Santiago Abascal (VOX). Ter promotie heeft Socks Market elke politieke leider een paar sokken met de eigen afbeelding gestuurd.

50+ valse Twitter accounts om Pablo Casado van de PP te promoten

MADRID – Het lijkt erop dat het campagneteam van de Partido Popular (PP) gebruik maakt van meer dan 50 valse Twitteraccounts om zo de boodschap van Pablo Casado en de andere leden van de PP te verspreiden via dit social medium. Het gaat om zogenaamde Twitter bots ofwel een automatisch systeem waarbij berichten gekopieerd en gedeeld worden via Twitter door niet bestaande personen.

Volgens de krant El Diario gaat het om valse accounts met daarop foto’s van personen die niets met de PP te maken hebben, sterker nog, men heeft in ieder geval een account kunnen vinden waarbij een foto van een overleden student is gebruikt.

VOX-partij gefinancierd door Franco stichting

LEON – De volgens de Spaanse pers extreemrechtse partij VOX heeft banden met de stichting Fundación Franco die te maken heeft met de oud dictator Franco. Het lijkt erop dat de afdeling in Castilla y León financiële steun heeft gehad van de stichting die de overleden dictator die 40 jaar het land heeft geregeerd steunt. Volgens de Spaanse pers blijkt hieruit dat VOX banden heeft met het Franquisme. De bekendmaking van de steun van de stichting pro Franco heeft geleid tot het vertrek van meerdere VOX leden in León.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?