Spanje is de honingraat van de Europese Unie

Spanje is de honingraat van de Europese Unie
Beeld: Canva

Spanje is de honingraat van de Europese Unie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het klimaat in Spanje is gunstig voor de apicultura, het houden van bijen omwille van hun honing (miel). Bovendien is de Apis Mellifera Iberiensis of de Spaanse honingbij een soort waar imkers graag mee werken. Een beknopt overzicht van een bijzonder belangrijke Spaanse activiteit.

Op Europees vlak zou je Spanje de honingraat van Europa kunnen noemen. Het is namelijk de belangrijkste producent van honing in de gehele Europese Unie. In totaal staan 16% van alle Europese bijenraten in Spanje, goed voor zo een 2,86 miljoen installaties. Ter vergelijking; Frankrijk bekleedt de tweede plaats met 10,4% van de productie, en Italië de derde met 8,4%.

Bovendien is in Spanje 80% van alle bijenkolonies in handen van professionele imkers. Een cijfer dat ver boven het Europese gemiddelde van 40% ligt. In het hele land is de imkerij dus duidelijk een belangrijk onderdeel van de ganaderia (veeteelt), want inderdaad, ook een imker wordt in Spanje beschouwd als een ganadero (veehouder). Het grootste deel van de imkers vind je in Extremadura (58%), gevolgd door Andalusië (33%) en Murcia (31%).

Op vlak van productie dateren de laatste cijfers van 2016. In dat jaar werd maar liefst 31.018 ton honing geproduceerd en 1.667 ton bijenwas. Het evenwicht tussen imker en bij is complex en fragiel. De moderne bijen hebben een aantal belangrijke vijanden, waarvan de belangrijkste de zogeheten Varroa mijt is. Die mijt is een externe parasiet die zich in het lichaam van de bij vastbijt en zich voedt met een aantal vetten uit het insect. Als een invasie niet behandeld wordt, gaat vaak de hele kolonie ten onder.

En nog een leuk weetje: de gemiddelde Spanjaard consumeert jaarlijks 0,9 kilogram honing. Twee stevige bokalen met andere woorden. Misschien eens het proberen waard, een lokale honing bij jou in de buurt?

Ga naar de inhoud