Spanje krijgt deze week te maken met ongewoon warm weer

Spanje krijgt deze week te maken met ongewoon warm weer
Beeld: El Tiempo / web

Spanje krijgt deze week te maken met ongewoon warm weer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als de voorspellingen uitkomen, “kunnen we halverwege deze week voor een echt abnormale situatie staan met temperaturen van meer dan 30 graden op sommige plaatsen in het oosten en zuiden van het Spaanse vasteland, evenals op de Balearen en Canarische Eilanden” volgens de Spaanse weerdienst AEMET.

Op de officiële Twitter-account heeft AEMET deze mogelijkheid aangegeven en voegt eraan toe dat deze temperaturen “zeer ongebruikelijk zijn voor eind maart”, met dagwaarden tussen 10 en 15 graden hoger dan het normale gemiddelde in grote delen van het land op woensdag 29 en donderdag 30 maart.

Op de meeste plaatsen in het land zullen de maximumtemperaturen “boven de 95e percentiel liggen, dat wil zeggen, ze zullen behoren tot de 5% warmste die ooit op deze data zijn geregistreerd”. De Extreme Forecast Index (EFI) weerspiegelt ook deze situatie en bij het gebruik ervan om de verwachte gemiddelde temperatuur te analyseren tussen dinsdag 28 en donderdag 30 maart, “wordt geconcludeerd dat het zeer ongebruikelijke waarden zullen zijn vanwege hun warme karakter voor deze tijd van het jaar”.

AEMET waarschuwt dat in veel gevallen de temperaturen vergelijkbaar zullen zijn met die in juni met praktisch zomerse omstandigheden, bovendien zullen er weinig bewolkte luchten en weinig neerslag zijn. Tot het einde van de maand worden de enige opvallende regenval verwacht in Galicië, Cantabrië en de Pyreneeën.

Als de voorspellingen uitkomen zal het eerste kwartaal van 2023 ‘zeer droog’ worden afgesloten. In grote delen van het centrum, oosten en zuiden van het Spaanse vasteland “zullen we het afsluiten met neerslaghoeveelheden die minder dan de helft van hun normale gemiddelde zijn, en zelfs minder dan een kwart in sommige delen van het oosten en zuiden” volgens AEMET.

Deze warme en droge omgeving resulteert volgens de Spaanse weerdienst in een risico op branden dat, ondanks dat het nog ver van de zomer is, “al zeer hoge of extreme waarden bereikt in bepaalde delen van het land”.

Ga naar de inhoud