Stakingen in Frankrijk en Duitsland zorgen voor problemen met vliegverkeer in Spanje

Stakingen in Frankrijk en Duitsland zorgen voor problemen met vliegverkeer in Spanje
Beeld: Canva

Stakingen in Frankrijk en Duitsland zorgen voor problemen met vliegverkeer in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Precies één week voordat de Paasvakantie ofwel de Semana Santa begint in Spanje, hebben vakbonden in Frankrijk en Duitsland besloten te staken. Dat zorgt opnieuw voor veel vertragingen en annuleringen van vliegverbindingen tussen beide landen en Spanje. Het zorgt echter ook weer voor problemen bij luchtvaartmaatschappijen die over Frankrijk naar bijvoorbeeld Nederland en België moeten vliegen of vanuit deze landen naar Spanje omdat de luchtverkeersleiders in Frankrijk ook weer staken.

Europese luchtvaartmaatschappijen staan onder druk vanwege de stakingen door vakbonden in Duitsland en Frankrijk. Om verschillende redenen hebben beide landen deze week algemene stakingen gepland die de mobiliteit in Europa kunnen belemmeren. Spanje blijft niet gespaard van de gevolgen, omdat er dagelijks honderden vluchten van en naar beide landen plaatsvinden. Bovendien is het op dit moment het begin van het toeristenseizoen, waarbij beide landen de belangrijkste bronnen van buitenlandse bezoekers zijn.

Duitsland heeft al twee stakingen gehad op 16 en 17 februari en heeft voor maandag stakingen aangekondigd op alle luchthavens behalve Berlijn, evenals stakingen in het openbaar vervoer en wegafsluitingen. Deze oproepen hebben ook gevolgen gehad in Spanje, waar luchthavenbeheerder AENA meer dan 100 geannuleerde vluchten heeft geregistreerd van de 191 geplande vluchten met bestemming of vertrek vanuit Duitsland.

Frankrijk

Maar als er één land is dat al het luchtverkeer in Europa beïnvloedt, is het Frankrijk. De protesten van de afgelopen twee weken tegen de pensioenhervorming die door de regering van Macron wordt voorgesteld, hebben een probleem benadrukt dat al maanden aan de gang was. Volgens Eurocontrol vonden 77% van de vertragingen van commerciële vluchten die tussen 15 en 21 maart in Europa werden uitgevoerd, plaats in Frankrijk, terwijl nog eens 13% te wijten was aan stakingen in Duitsland.

De geografische ligging van Frankrijk betekent dat een groot deel van de vluchten die door Europa circuleren, moeten worden beheerd door Franse verkeerstorens, waarvan de medewerkers ook worden opgeroepen tot staking en dus het luchtverkeer in heel Europa beïnvloeden. 

Ryanair

Als belangrijkste Europese luchtvaartmaatschappij is Ryanair begonnen met een campagne om druk uit te oefenen op Europese instellingen om het Franse luchtruim open te houden tijdens de oproepen tot stakingen, die tot nu toe dit jaar al 14 keer hebben plaatsgevonden.

De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft onlangs een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om naburige landen van Frankrijk toe te staan om de vluchten die boven het Franse grondgebied worden uitgevoerd, te beheren tijdens de staking, “met gebruikmaking van minimale dienstverlening wetten zoals in Griekenland, Spanje of Frankrijk”. Ryanair stelt ook voor dat Franse vakbonden zich onderwerpen aan bindende arbitrage voordat ze nieuwe protesten organiseren.

Ga naar de inhoud