65-plussers kunnen ook in 2024 voor twee euro naar de bioscoop in Spanje

65-plussers kunnen ook in 2024 voor twee euro naar de bioscoop in Spanje
Beeld: via canva.com

65-plussers kunnen ook in 2024 voor twee euro naar de bioscoop in Spanje

De Spaanse regering heeft de tweede editie van het Cine Sénior-programma goedgekeurd, waardoor bioscoopkaartjes voor € 2 op alle dinsdagen beschikbaar zijn voor alle personen van 65 jaar en ouder. Dit programma is bedoeld om de toegang tot cultuur voor ouderen te verbeteren en de bioscopen te ondersteunen die zwaar getroffen zijn door de pandemie.

Deze actie is gericht op het ondersteunen van de bioscopen in Spanje, die worden beschouwd als een belangrijk cultureel erfgoed. Volgens de minister van Cultuur is dit een vooruitgang om het recht van elke persoon in Spanje op toegang tot cultuur te waarborgen, ongeacht hun afkomst, leeftijd of inkomen.

Volgens de minister was de eerste editie van het Cine Sénior-programma een groot succes. De bioscoopbezoekers op dinsdag stegen met 49% vergeleken met het voorgaande jaar, van 2,7 miljoen naar 4 miljoen. Bovendien groeide de bioscoopbezoekers op dinsdag twee keer zoveel als op andere dagen van de week.

Tijdens de campagneperiode van juli tot december 2023 registreerden de bioscopen 924.724 bezoekers van 65 jaar en ouder, wat neerkomt op gemiddeld 25,5% van de in totaal 3.663.676 verkochte kaartjes. Tijdens de tweede editie zullen opnieuw 420 bioscopen met in totaal 3000 zalen meewerken aan het programma.

Een van de nieuwigheden in deze tweede editie is dat 65-plussers hun kaartjes met korting niet alleen aan de kassa, maar ook online kunnen kopen. Dit zal de toegankelijkheid vergroten en ouderen in staat stellen gemakkelijker gebruik te maken van het programma.

Het is cruciaal te onthouden dat er om identificatie gevraagd zal worden om de leeftijd van de kijker te controleren. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat enkel mensen van 65 jaar en ouder gebruik kunnen maken van dit unieke voordeel. Daarbij gaat het, voor zover wij hebben kunnen nagaan, om alle 65-plussers, dus ook Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen en naar de bioscoop willen gaan.

LET OP: Praktisch alle films zijn nagesynchroniseerd, wat dus betekent dat je Spaans moet begrijpen. Er zijn echter ook steeds meer films die in V.O (version Original) of in de oorspronkelijke taal met Spaanse ondertiteling worden getoond.

Gezien het succes van de eerste editie is het waarschijnlijk dat het programma zal worden voortgezet en mogelijk zelfs uitgebreid om de culturele deelname van ouderen in Spanje te blijven stimuleren. Mogelijke toekomstige uitbreidingen van het programma kunnen inhouden dat het naar andere leeftijdsgroepen of culturele activiteiten wordt uitgebreid, of dat er meer middelen worden toegewezen om de reikwijdte te vergroten.

Ga naar de inhoud