De langdurige sluiting van de Cañón de Añisclo weg zorgt voor veel ongeloof in Huesca

De langdurige sluiting van de Cañón de Añisclo weg zorgt voor veel ongeloof in Huesca
Beeld: Google Streetview

De langdurige sluiting van de Cañón de Añisclo weg zorgt voor veel ongeloof in Huesca

De langdurige wegafsluitingen in de Cañón de Añisclo, het op twee na meest bezochte gebied van het Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido in de Pyreneeën van Huesca en een spectaculaire route om te rijden, leggen een zware last op de valleien Vio en Puértolas. Het belemmert de mobiliteit van de bewoners en verstikt de bedrijven die grotendeels afhankelijk zijn van toeristen. De weg wordt regelmatig gesloten vanwege het gevaar van vallende rotsen en stenen, of omdat het wegdek beschadigd is, of omdat er teveel sneeuw ligt en de sneeuwruimers te breed zijn voor deze smalle en bochtige weg.

De aanhoudende sluitingen hebben een negatieve impact op de lokale economie en leiden tot problemen voor de bewoners en ondernemers in de regio. Daarnaast veroorzaken ze aanzienlijke hinder voor toeristen die de prachtige omgeving willen verkennen. Dit heeft geleid tot oproepen voor structurele oplossingen om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren en de economische activiteit te ondersteunen.

De verwachting is nu dat deze weg op 31 maart 2024 zal worden geopend, na de Paasvakantie. De afgelopen jaren hebben de voortdurende sluitingen geleid tot een daling van het aantal toeristen in dit deel van het Nationaal Park, van de gebruikelijke 140.000 per jaar naar de helft. 

In 2023 was de weg open in augustus en sloot hij weer in september. En tot nu toe is dat zo gebleven. De hele winter. Ze zeiden dat ze toegang zouden geven tijdens de Paasweek en daarna in de zomer, maar het moment is aangebroken en de weg blijft gesloten.

De omvangrijke schade aan het wegdek die de laatste sluiting veroorzaakte, is gerepareerd en momenteel ligt er geen sneeuw die de doorgang belemmert. Er lijkt geen enkele aanwijsbare reden te zijn, of er kan in ieder geval geen verklaring voor gevonden worden, zeggen omwonenden en ondernemers. 

De afdeling Wegenbouw (Fomento) van de regionale regering van Aragón beweert dat de weg is afgesloten vanwege het risico op vallende stenen en de huidige voorspellingen van sneeuw en regen. “De weg naar de Añisclo-kloof is tijdens de winterperiode afgesloten, omdat er geen sneeuwploeg doorheen kan”, aldus de bronnen, en strooien is ook niet mogelijk.

“Wanneer de winterperiode voorbij is, dat wil zeggen op 31 maart, gaat de weg open in stijgende richting en wordt er teruggereden via een parallelle weg die door het natuurpark gaat. Vanwege de voorspellingen van sneeuw en regen konden we de weg niet openen, aangezien het, afgezien van de sneeuw, een kloof is waar veel rotsverschuivingen plaatsvinden”, aldus de afdeling, die benadrukt dat deze praktijk al meer dan 10 jaar wordt toegepast en dat er nooit problemen of klachten uit de omgeving zijn geweest.

Cañón de Añisclo

De Cañón de Añisclo is een spectaculaire kloof in het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, gevormd door de rivier Bellós. Deze canyon is een waar natuurwonder met zijn steile rotswanden, smalle doorgangen en kristalheldere stroompjes.

De toegang tot de Cañón de Añisclo verloopt via de HU-631 weg, die door de canyon loopt. Deze weg is echter vaak gesloten vanwege het risico op rotsval en sneeuwval, waardoor de toegankelijkheid van deze prachtige locatie beperkt is.

Ga naar de inhoud