Wat kun je nog doen met een 500 eurobiljet in Spanje?

Wat kun je nog doen met een 500 eurobiljet in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat kun je nog doen met een 500 eurobiljet in Spanje?

Stel je bent druk bezig met de jaarlijkse lenteschoonmaak en plotseling kom je tussen je oude spullen of in de zakken van je kleding een 500 eurobiljet tegen, wat kun je daar nog mee doen? Kun je dat gewoon gebruiken om een winkel iets te kopen? Laten we eens kijken naar de huidige situatie, de toekomst van deze biljetten en wat je er het beste mee kunt doen (als je het geluk hebt een 500 eurobiljet te vinden).

Het 500 eurobiljet werd in 2019 voor het laatst geproduceerd na een beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2016 om de productie hiervan stop te zetten. Deze beslissing kwam voort uit zorgen over de associatie van dit biljet met illegale activiteiten zoals witwassen en belastingontduiking. Hoewel de productie is gestopt, blijven de nog circulerende 500 eurobiljetten gewoon geldig als wettig betaalmiddel.

In 2022 bereikte de circulatie van dit biljet een dieptepunt met slechts 13,1 miljoen exemplaren in omloop. De Banco de España (Spaanse centrale bank) heeft bevestigd dat de 500 eurobiljetten hun waarde behouden en als wettig betaalmiddel worden beschouwd, zowel voor betalingen als voor sparen.

Ondanks hun officiële status als wettig betaalmiddel, zijn de 500 eurobiljetten veelal omstreden vanwege hun associatie met illegale activiteiten. Deze associatie heeft ertoe geleid dat veel bedrijven ze niet meer accepteren, zelfs al zijn ze wettelijk verplicht om elk wettig betaalmiddel te accepteren. De reden hiervoor is niet zozeer de mogelijke illegale oorsprong, maar veeleer het praktische probleem dat bedrijven vaak geen voldoende wisselgeld kunnen geven.

Voor sommigen zijn de 500 eurobiljetten echter een begeerd object vanwege hun hoge waarde en fraaie esthetiek. De schaarste die door de stopzetting van de productie is ontstaan, heeft deze biljetten een zekere symboolwaarde gegeven.

Opties voor gebruik of omwisseling

Als je in het bezit bent van een 500 eurobiljet (OLÉ) en je vraagt je af hoe je het kunt gebruiken of omwisselen, zijn hier enkele opties:

  1. Grote aankopen: Hoewel het mogelijk is om het biljet te gebruiken voor aankopen van hoge waarde, ben je door de huidige wetgeving beperkt tot transacties van maximaal 1000 euro in contanten. Dit betekent dat je het biljet alleen kunt gebruiken voor dure aankopen zoals luxeartikelen, en dan nog alleen in winkels die grote contante bedragen accepteren.
  2. Bankfiliaal: Bij banken kun je de 500 eurobiljetten laten controleren op echtheid en vervolgens omwisselen, mits je klant bent en je identiteit kunt bewijzen.
  3. Banco de España: Een andere optie is om de biljetten rechtstreeks om te wisselen bij het hoofdkantoor van de Banco de España in Madrid of een van de 15 bijkantoren in heel Spanje.

SpanjeWeetje: Bin Laden

Jaren geleden werden de 500 eurobiljetten in Spanje ‘binladen’ (toen deze nog leefde) genoemd omdat iedereen wist dat ze bestonden, maar veel mensen er nooit een gezien hadden laat staan in bezit heeft gehad. 

Ga naar de inhoud