skip to Main Content
Brood in Spanje wordt beter en goedkoper met nieuwe wet
123rf

Brood in Spanje wordt beter en goedkoper met nieuwe wet

MADRID – Slechts drie dagen voor de verkiezingen van 28 april heeft de Ministerraad nieuwe regels opgesteld wat betreft de bereiding van brood in Spanje. Daarmee moet de kwaliteit van ‘pan común’ beter worden en minder zout bevatten. Tevens heeft men de BTW (IVA) verlaagd van 10% naar het laagste tarief 4%.

Volgens de meest recente gegevens eten de Spanjaarden gemiddeld 31,77 kilo aan brood per jaar waarbij dat bij de volwassenen hoger is met 49,37 kilo. De Spaanse huishoudens besteden gemiddeld 5% aan de aanschaf van brood wat neerkomt op ongeveer 76 euro per persoon per jaar.

Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie. De autonome regio’s waar het meeste brood wordt gegeten zijn Galicië, Andalusië en Castilla-La Mancha terwijl de consumptie van brood in de Comunidad de Madrid, Catalonië en Comunidad Valenciana het minste is.

Op vrijdag heeft de ‘Consejo de Ministros’ op de laatste zogenaamde sociale vrijdagen via een Koninklijk Decreet basis kwaliteitsnormen vastgesteld voor de bereiding en ingrediënten van brood. Zo moet er minder gebruik worden gemaakt van zout waarbij dit nu nog op vrijwillige basis verlaagd kan worden maar wettelijk verplicht is vanaf 2022.

Veranderingen

Om de term ‘integral’ ofwel volkoren brood te mogen gebruiken, mogen broden alleen nog gemaakt worden met 100% tarwe meel (de gemalen hele korrel). Als dit tarwemeel percentage afwijkt, mag het geen integral heten en moet het percentage op de verpakking worden vermeld.

Er is een wijziging wat betreft de definitie van meergranenbrood (multicereal). Dit moet gemaakt zijn met drie of meer graansoorten waarbij elk van de drie een minimum hoeveelheid van 10% moet hebben. Het mengsel moet bovendien uit minimaal 30% meel van de granen bestaan.

Wat betreft een zuurdesemstarter of zuurdeeg (masa madre) moet dit enkel bestaan uit meel of bloem en water. De ‘masa madre’ zorgt dat het deeg rijst door fermentatie op basis van melkzuurbacteriën, azijnzuurbacteriën en gisten die er van nature in aanwezig zijn. Aan de zuurdesemstarter kan bloem of meel, water en zout worden toegevoegd om er goed te verteren zuurdesembrood van te maken.

Het maken van ‘pan artesanal’ moet als hoofdfactor een menselijke bewerking hebben en dus geen machines. Is dat wel het geval dan mag de term niet op de verpakking staan.

Datzelfde geldt ook voor brood uit de houtoven (pan de leña) waarbij als dit op de verpakking staat het brood ook uit een houtoven moet komen.

BTW

De nieuwe norm heeft ervoor gezorgd dat het gewone brood (pan común) uitgebreid is met nieuwe soorten brood die dan kunnen genieten van een lagere IVA. Deze is verlaagd van de 10% naar het laagste tarief van 4%. Het brood met het lage BTW-tarief geldt nu ook voor brood gemaakt van andere graansoorten dan tarwe, zoals rogge of spelt. Of brood gemaakt met zemelen of brood met een laag zoutgehalte.

Het brood in Spanje

Als je erover nadenkt is het ook wel logisch dat de kwaliteit van het brood vaak te wensen over laat en beter moet want twee stokbroden voor 1 euro of een zakje van 6 kleine broodjes voor minder dan 1 euro kan dat geen hoog kwalitatief brood zijn. Daarnaast is het meeste brood redelijk lekker als het vers is maar na enkele uren kun je er al bijna een ruit mee ingooien en is de smaak ver te zoeken.

Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en volkorenbrood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.

Brood bestaat in principe altijd uit vier basisbestanddelen, te weten bloem of meel, rijsmiddel, water en zout. Vaak zie je dat bloem gekleurd wordt met moutpoeder. Het bruine brood lijkt even gezond als een volkoren brood, maar de voedingswaarde is niet veel beter dan een witbrood. Deze misleiding komt in heel Europa voor. De aangekondigde nieuwe kwaliteitsnormen zorgen ervoor dat de consument weet welk brood hij eet.

Bakkerijen

80% van de broodzaken of bakkerijen in Spanje zijn geen echte bakkerijen meer, waar de bakker elke ochtend vroeg opstaat om vers brood te bakken. In de meeste gevallen gaat het om industrieel brood welke in vrachtwagens wordt aangeleverd en waarbij de verkopers van de broodzaak deze alleen maar hoeft af te bakken. Deze ‘nep’ bakkerijen zijn overal te vinden in Spanje maar op zoek gaan naar een echte bakker is vaak al wat lastiger.

De echte bakkers maken zelf hun deeg en kiezen zelf hun ingrediënten van lokaal gemalen Spaans graan. De broden worden in de winkel vers verkocht tegen uiteraard vaak hogere prijzen dan de supermarkten, nep bakkerijen en benzinestations. Dat het brood in een echte bakkerij wordt gemaakt wil overigens niet altijd zeggen dat de kwaliteit goed is. Volgens experts en de Spaanse Consumentenbond FACUA wordt er met name op het gebied van volkorenbrood ook bij de bakkerijen veel gefraudeerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 29 reacties
 1. Ik bak mijn brood al jaren zelf en ik kan je zeggen dat een brood aan 1 euro of minder, zelfs aan 1.50 euro kan niet, koop maar eens bloem en gist dan weet je dat je beduveld bent.

 2. Zouden er geen bakkers naar Spanje kunnen komen zoals vroeger Duitse bakker in Salou, of wat Spaanse bakkers naar België sturen op stage, Geen koffie koeken geen rozijnen – suiker – melk broden, alle dagen te verkrijgen in België, moet je die foto eens bezien op de voorpagina, harde korsten ? Wel een Franse bakker met het Spaans systeem. Van bakkerijen in NL wet ik niet veel, misschien hetzelfde systeem als in BE.

 3. Spijtig dat er geen echte bakkers meer bestaan die om 3 uur opstaan voor echt gezond brood en niet te vergelijken met fabrieksbrood.

 4. Wat een vreemd verhaal kwa prijsstelling. Kwaliteits probleem klopt. Daarom koop ik altijd Pan Rebanado Semillas y Cereales bij de Consum. Dat is een lekker bruin brood en blijft tenminste 3 dagen goed kwa smaak en dus niet hard. Echter dat was tot afgelopen week een verpakking van 490gr a Euro 1,95 Dat is uit het schap en nu vervangen door een 320 gr pak a 1,45. REKEN maar mee: 320/490 x 1,95 = Euro 1,28. Het brood is hier dus 17 cent duurder geworden, ondanks verlaging van het BTW tarief zoals Spanje vandaag schrijft ??? Het blijft detail handel, net als in Holland !?

 5. Rob ze hebben bij de mercadona preparado para pan rustico staat bij de mix voor cake enzo daar moet nog water en evt zout bij staat bij de cake mix ook harina integraal de tigro dus even zoeken bij de mercadona in jou buurt

 6. Bij de warme bakker(s) in Moncofar : lekker stokbrood voor 90 cent.
  Bij onze warme bakker in België iedere dag ovenvers brood met verschillende samenstellingen.

  1. Hoe heet het
   We hebben al gezocht kan het niet vinden
   Haal het nu bij jumbo in albir
   Bij voorbaat dank voor je antwoord

  2. Dan weet ge nog niet wat ge eet.
   Koop integraal meel en harina de fuerza en meng deze naar eigen zin . Gist er bij water, zout en VETSTOF bv olijfolie of boter.
   Maak mijn brood ook zelf maar heb 25 jaar warme (echte) bakkerij gehad

   1. Ik bak al meerdere jaren 100gr integraal + 500gr witte bloem (5kg mercadona) + water, olijfolie, korrelgist en zout. Ben benieuwd om eens harina de fuerza te proberen.

 7. Ja brood is in Spanje wel een probleem, het is een van de behoeften die je mist als je daar bent.
  Gelukkig hebben we in mijn dorp in Nederland nog drie echte bakkers.

   1. De broodmachine is een Panasonic en het meel en gist kopen we bij de Mercadona; prima kwaliteit en verkrijgbaar in verpakkingen van 1 en 5 kilo.

   1. Bimbo brood kan je een half jaar in de kast laten liggen zonder dat er ook maar iets verandert. Er komt zelfs geen groene waas over……

 8. In Nederland gaat het net zo.. zelf afbakken in de bakkerij en in de winkels. Echte bakkers bestaat al bijna niet meer.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken