250 miljard euro en 4,4 miljoen banen in toerisme op het spel in Spanje

250 miljard euro en 4,4 miljoen banen in toerisme op het spel in Spanje
Beeld: Freepik

250 miljard euro en 4,4 miljoen banen in toerisme op het spel in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Amerikaanse organisatie-adviesbureau McKinsey heeft in een rapport gemeld dat tot het jaar 2024 er in Spanje minstens 4,4 miljoen banen in het toerisme in gevaar komen door de corona-pandemie. Volgens het adviesbureau zal het nog tot 2024 duren voordat het binnenlandse toerisme weer op het pre-Covid niveau terecht komt. In het geval van het buitenlandse toerisme in Spanje duurt dit nog tot 2025.

Omdat de corona-pandemie voor veel reisrestricties zorgt in Spanje, binnen europa en buiten Europa staat het huidige toeristische model in Spanje op het spel. 

Volgens McKinsey kan de corona-pandemie de toerismesector verliezen van 250 miljard euro opleveren. Daarnaast spreekt het organisatie-adviesbureau over het verlies van minstens 4,4 miljoen banen in het toerisme in Spanje.

Deze prognoses zijn gebaseerd op vijf factoren die van invloed zijn op de snelheid van herstel van de toerismesector: de aantrekkelijkheid van binnenlandse bestemmingen, afhankelijkheid van luchtvervoer, gezondheid en hygiëne, afhankelijkheid van zakenreizen en duurzaamheid.

Hoewel het toerisme in Spanje een bepaalde opleving kende nadat de lockdown vorig jaar werd opgeheven, zijn alle experts het erover eens dat het nog steeds een langdurige herstelperiode zal hebben.

Het rapport wijst er ook op dat de scherpe daling van het toerisme in Spanje ook gevolgen zal hebben voor andere sectoren van de economie. Vooral in sommige regio’s zoals Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden waar toerisme meer dan 20% van het bbp van de autonome regio uitmaakt en meer dan 20% van de banen.

Bovendien worden niet alleen bedrijven die rechtstreeks met het toerisme bezig zijn (hotels, reisbureaus, vervoer, toeristische attracties) getroffen door de huidige situatie maar ook andere kleine bedrijven (winkels, restaurants) worden indirect getroffen door de afwezigheid van toeristen. 

Volgens dit rapport zal toerisme voor congressen, evenementen, beurzen en incentive reizen, groepsreizen, cruises, individuele zakenreizen en steden reizen (citytrips) het meest worden getroffen door de corona-pandemie en zullen deze meer tijd nodig hebben om te herstellen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.