250 miljard euro en 4,4 miljoen banen in toerisme op het spel in Spanje

250 miljard euro en 4,4 miljoen banen in toerisme op het spel in Spanje
Beeld: Freepik

250 miljard euro en 4,4 miljoen banen in toerisme op het spel in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Amerikaanse organisatie-adviesbureau McKinsey heeft in een rapport gemeld dat tot het jaar 2024 er in Spanje minstens 4,4 miljoen banen in het toerisme in gevaar komen door de corona-pandemie. Volgens het adviesbureau zal het nog tot 2024 duren voordat het binnenlandse toerisme weer op het pre-Covid niveau terecht komt. In het geval van het buitenlandse toerisme in Spanje duurt dit nog tot 2025.

Omdat de corona-pandemie voor veel reisrestricties zorgt in Spanje, binnen europa en buiten Europa staat het huidige toeristische model in Spanje op het spel. 

Volgens McKinsey kan de corona-pandemie de toerismesector verliezen van 250 miljard euro opleveren. Daarnaast spreekt het organisatie-adviesbureau over het verlies van minstens 4,4 miljoen banen in het toerisme in Spanje.

Deze prognoses zijn gebaseerd op vijf factoren die van invloed zijn op de snelheid van herstel van de toerismesector: de aantrekkelijkheid van binnenlandse bestemmingen, afhankelijkheid van luchtvervoer, gezondheid en hygiëne, afhankelijkheid van zakenreizen en duurzaamheid.

Hoewel het toerisme in Spanje een bepaalde opleving kende nadat de lockdown vorig jaar werd opgeheven, zijn alle experts het erover eens dat het nog steeds een langdurige herstelperiode zal hebben.

Het rapport wijst er ook op dat de scherpe daling van het toerisme in Spanje ook gevolgen zal hebben voor andere sectoren van de economie. Vooral in sommige regio’s zoals Andalusië, de Balearen en de Canarische Eilanden waar toerisme meer dan 20% van het bbp van de autonome regio uitmaakt en meer dan 20% van de banen.

Bovendien worden niet alleen bedrijven die rechtstreeks met het toerisme bezig zijn (hotels, reisbureaus, vervoer, toeristische attracties) getroffen door de huidige situatie maar ook andere kleine bedrijven (winkels, restaurants) worden indirect getroffen door de afwezigheid van toeristen. 

Volgens dit rapport zal toerisme voor congressen, evenementen, beurzen en incentive reizen, groepsreizen, cruises, individuele zakenreizen en steden reizen (citytrips) het meest worden getroffen door de corona-pandemie en zullen deze meer tijd nodig hebben om te herstellen.

Ga naar de inhoud