Kasteel van Loarre in Huesca gekozen tot mooiste van Spanje

Kasteel van Loarre in Huesca gekozen tot mooiste van Spanje
Beeld: Castillo de Loarre / 123rf

Kasteel van Loarre in Huesca gekozen tot mooiste van Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Volgens het netwerk van toeristische kastelen en paleizen heeft Spanje meer dan 10.000 kastelen en paleizen waarvan het merendeel rond de 1.000 jaar oud is. Maar sommige kastelen springen eruit en de lezers van Lonely Planet España hebben het kasteel van Loarre in de provincie Huesca (Aragón) tot mooiste van Spanje gekozen.

De inwoners van Spanje zullen deze zomer opnieuw kiezen voor een staycation ofwel een vakantie in eigen land. Daarbij zullen veel inwoners van het land in de nabijheid van de woonplaats blijven of juist iets verder gaan. Kastelen, forten en paleizen zijn altijd graag bezochte monumenten.

Spanje heeft volgens het Red de Castillos y Palacios turísticos de España meer dan 10.000 prachtige kastelen, forten en paleizen die elk een verhaal hebben. Maar volgens de lezers van Lonely Planet España is het Castillo de Loarre in de provincie Huesca het mooiste kasteel van het land.

De lezers konden via Instagram meedoen met het kiezen uit 16 kastelen waarna 2 kastelen overbleven: het sprookjeskasteel Alcázar de Segovia en het Castillo de Loarre. Uiteindelijk wist deze laatste de titel van ‘El castillo más bonito de España’ te winnen.

Het Castillo de Loarre een indrukwekkend gebouw dat hoog bovenop een rots staat wat ervoor zorgt dat de reiziger het kasteel van afstand niet eens kan zien. Het kasteel van Loarre werd in de 11e eeuw gebouwd door de Koning van Pamplona Sancho Garcés III. 

Het voordeel van dit kasteel is dat het geheel nauwelijks te lijden heeft gehad en de gebouwen goed bewaard zijn gebleven. Het Loarre kasteel is meerdere keren te zien geweest in Hollywood producties.

In 2005 werd de Ridley Scott Hollywood film Kingdom of Heaven (El reino de los cielos) bij het kasteel van Loarre opgenomen. Er werden ook meerdere series opgenomen bij dit kasteel. 

Kastelen en Spanje

Spanje is het land van kastelen en er zijn 10.257 kastelen geregistreerd maar dat aantal kan makkelijk oplopen naar 20.000 aldus de Asociación Española de Amigos de los Castillos. De meeste kastelen zijn te vinden in de grensregio’s ten tijde van de Moorse bezetting zoals in Aragón, Catalonië, Andalusië, Castilië en León etc.

LEESTIP:
10x prachtige kastelen in Spanje

Een kasteel heeft iets magisch en als je dit bouwwerk kunt bezoeken, erin kunt rondlopen of zelfs kunt slapen dan ervaar je hoe men vroeger leefde in het ultieme verdedigingsbouwwerk. Net zoals in andere landen zijn in Spanje ook veel kastelen (castillos) te vinden. 

Op de kaart die HIER te zien is kun je veel kastelen terugvinden. Ongetwijfeld dat er wel een bij jou in de buurt is te vinden in Spanje.

Ga naar de inhoud