De prijzen van bouwmaterialen stijgen

De prijzen van bouwmaterialen stijgen

De prijzen van bouwmaterialen stijgen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ben je bezig met de bouw van een huis in Spanje of wil je je huidige huis verbouwen? Dan zal het je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat ook in Spanje de prijzen van bouwmaterialen momenteel stijgen. Helaas beperken deze prijsstijgingen zich niet alleen tot de bouw en verbouwing van woningen, want ook de woningprijzen stijgen momenteel naar ongekende hoogtes. Wat is er precies aan de hand? We vertellen je meer in dit blogartikel.

Een toename van de vraag

Nu dat het einde van de coronapandemie is aangebroken is er een enorme vraag ontstaan naar woningen in Spanje. Veel mensen hebben de laatste jaren veel reserves kunnen opbouwen, waardoor ze nu in staat zijn om een (tweede) woning in Spanje aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat er op dit moment meer vraag is dan aanbod van woningen, waardoor de woningprijzen op dit moment omhoogschieten. Ook het feit dat er steeds vaker negatieve rente over vermogen betaald moet worden speelt hier ongetwijfeld aan mee.

De kosten van bouwmaterialen

Naast de ongekende vraag naar woningen is er dus nog een ander belangrijk aspect dat een grote invloed heeft op de vraagprijzen. In de hele wereld zijn de prijzen van bouwmaterialen namelijk enorm toegenomen. De hoofdoorzaak van deze prijsstijgingen is voornamelijk terug te leiden naar de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid die deze oorlog met zich meebrengt. Een groot gedeelte van het hout dat wordt gebruikt in Europa komt namelijk uit Rusland. Vanwege de exportbeperkingen die Rusland heeft opgelegd aan de Europese Unie is het sinds de oorlog een stuk lastiger om aan hout te komen. Ook stijgen de transportkosten op dit moment bijzonder snel, waardoor onder andere Douglas hout inmiddels enorm schaars is geworden. Ook de kosten van betonpoeren en dakpanplaten liggen al ver boven het niveau in vergelijking met vorig jaar. Wij verwachten dat de prijzen van deze materialen niet snel zullen dalen, vandaar dat dit belangrijk is om mee te nemen in je kostenplaatje.

Wat zijn de gevolgen voor woningzoekers?

Dat er inmiddels op allerlei markten sprake is van schaarste mag duidelijk zijn, maar wat zijn nu precies de gevolgen voor de mensen die een woning zoeken in Spanje? Eén van de mogelijke gevolgen is dat er nu aanzienlijk minder woningen sleutelklaar zijn, omdat er gewoonweg te veel woningen worden verkocht. Wanneer je echter een nieuwe woning laat bouwen zal ook dit proces helaas niet direct van start kunnen gaan. Houdt rekening met een wachttijd van tot wel 12 maanden, nadat je de contracten dus hebt getekend. Het kan dus zomaar voorkomen dat je één tot twee jaar moet wachten, voordat je de sleutel van je woning in ontvangst kunt nemen. Oké, natuurlijk is het na deze periode alsnog mogelijk om onbezorgd te genieten in Spanje, maar het zijn zeker wel belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden.

Ga naar de inhoud