Het onderhouden van privé zwembaden

Het onderhouden van privé zwembaden

Het onderhouden van privé zwembaden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Bij veel Spaanse huizen zit de luxe van een privé zwembad inbegrepen en eerlijk, wat is er nu beter dan heerlijk ontspannen in je eigen zwembad? Toch is het niet alleen maar ontspannen met een zwembad in een tuin, want ook zal je regelmatig het zwembad moeten onderhouden. Weet je nu niet precies hoe je dit aan moet pakken of heb je het vermoeden dat je dit effectiever kunt doen? Lees dan snel even verder, want in dit blogartikel voorzien we je van alle informatie die je nodig hebt over het onderhouden van je eigen zwembad.

Controleer de pH-waarde van het water

Het liefst wil je natuurlijk altijd zwemmen in schoon water. Hoe langer het water echter in het zwembad aanwezig is, hoe groter de kans wordt dat er allerlei bacteriën en viezigheden zich in het water nestelen. Vandaar dat het altijd belangrijk is om de kwaliteit van het water te controleren, voordat je daadwerkelijk een duik neemt. Dit doe je onder andere door de pH-waarde van het water controleren. Een goed pH-waarde ligt tussen de 7.2 en 7.6 pH. Deze waardes zijn te controleren door gebruik te maken van teststrips of een digitale meter. Mocht je constateren dat de pH-waarde te wensen overlaat kan je deze verhogen of verlagen door gebruik te maken van pH-verhogend of pH-verlagend poeder. Dit poeder strooi je in het zwembad, maar let op dat je dit middel nooit tegelijkertijd met chloor in het water brengt.

Controleer het chloorgehalte

Ook het chloorgehalte speelt een belangrijke rol tijdens het onderhouden van je zwembad. Chloor zorgt er namelijk voor dat bacteriën doodgaan, waardoor je zwembad dus schoner blijft. De ideale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 1.5 ppm. Deze waardes zijn te testen door gebruik te maken van een testkit of digitale meters. Bij een te laag chloorgehalte kan je chloortabletten in het zwembad gooien. Wanneer er sprake is van een te hoog chloorgehalte kan je het zwembad blootstellen aan de zon door de zwembadafdekking te verwijderen.  Het chloorgehalte zal dan vanzelf lager worden. In het zonnige Spanje verwachten wij niet dat dit al te veel problemen zal opleveren.

Het zwembad schoonmaken

Naast dat de waardes van het water in orde moeten zijn is het natuurlijk ook belangrijk om het water vrij te houden van bijvoorbeeld bladeren of zand. Wanneer je het zwembad niet gebruikt kan je hiervoor een afdekzeil voor zwembaden gebruiken. Mocht je het zwembad toch gaan schoonmaken is het mogelijk om gebruik te maken van een zwembadstofzuiger of speciale schepnetten. De randen van het zwembad zijn schoon te maken door gebruik te maken van een reinigingsmiddel en een zwembadborstel. Ook is het natuurlijk belangrijk om te controleren of de filters goed werken en bijvoorbeeld niet verstopt zitten.

Wanneer je bovenstaande tips toepast zal het onderhouden van je privé zwembad in Spanje bijzonder eenvoudig worden en kan je altijd genieten van een schoon zwembad. Wacht dus niet langer en ga vandaag nog aan de slag!

Ga naar de inhoud