Iberico spareribs worden steeds populairder in Nederland

Iberico spareribs worden steeds populairder in Nederland

Iberico spareribs worden steeds populairder in Nederland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De laatste jaren is Iberico varkensvlees aan een ware opmars bezig in ons land. Vooral spareribs van dit unieke varken worden steeds vaker geserveerd, zowel thuis als in de horeca. Wij vinden het natuurlijk geweldig dat Nederland dit varkensvlees eindelijk eens goed leert kennen. Heb jij nog nooit van een Iberico varken gehoord? Dan gaan we je hier in dit blogartikel eens meer over vertellen.

Wat is een Iberico varken?

Het Iberico varken behoort tot één van de meest gewilde varkensrassen ter wereld. Dit komt doordat deze dieren bekend staan vanwege hun gezonde levensstijl en unieke voedingspatroon. Dit voedingspatroon zorgt ervoor dat het vlees van dit varken bijzonder rijk van smaak is. Een andere factor dat deze varkens uniek maakt is dat ze enkel en alleen op het Iberisch Schiereiland in Spanje voorkomen. Hier staan ze onder bescherming van de Spaanse autoriteiten, waardoor de leefomgeving van deze dieren niet in het gevaar zal komen.

Het voedingspatroon

Het voedingspatroon van de varkens en waar Iberico spareribs de unieke smaak aan hebben te danken bestaat voornamelijk uit een combinatie van eikels afkomstig van kurk- en steeneikbomen én ander natuurlijk voedsel zoals gras en wortels. Doordat er tijdens de herfstmaanden een enorme hoeveelheid noten van deze bomen vallen eten de varkens soms wel meerdere kilo’s per dag. Deze nootachtige smaak zal je dan ook zeker herkennen wanneer je de Iberico spareribs voor het eerste proeft. Doordat deze varkens ook nog eens een aanleg hebben voor het ontwikkelen van intramusculair vet wordt het vlees nog rijker van smaak.

De bereiding

Wanneer je de maximale smaak van Iberico spareribs wilt ervaren is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet hoe je dit vlees moet bereiden. Doe dit bij voorkeur altijd op de barbecue, zodat je verzekerd bent van een lekkere rooksmaak. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de bereiding het vlies aan de binnenkant van de rib te verwijderen. Hiervoor kan je gebruikmaken van een scherp hulpmiddel. Vergeet tot slot niet om het vlees te marineren met een heerlijke rub naar keuze. Vervolgens laat je het vlees zo’n twee tot drie uur braden op de barbecue. Zodra je merkt dat het vlees bijna van het bot afvalt zijn de spareribs gaar er kan je deze gaan serveren.

Iberico spareribs kopen

Tegenwoordig is het op steeds meer plaatsen mogelijk om Iberico spareribs te kopen, maar toch zal je dit vlees niet snel terugvinden bij iedere slager om de hoek. Wel zijn er verschillende online slagers die dit vlees aanbieden. Na je bestelling krijg je het vlees dezelfde dag óf de volgende dag thuis afgeleverd, waardoor je nooit lang hoeft te wachten om dit heerlijke vlees zelf te ervaren.

Ga naar de inhoud