menu

10x klasssiekers om een Spaans (konings) feestje te vieren

Oeps ... foto ontbreekt!

10x klasssiekers om een Spaans (konings) feestje te vieren

Wil je deze Koningsdag een Spaans en geen Nederlands feestje bouwen, dan kun je dat heel goed doen met deze Spaanse klassiekers. Gegarandeerd dat met deze Spaanstalige hits niet alleen de Spanjaarden zullen dansen en zingen maar ook veel Nederlanders en Belgen.

Het maakt niet uit of je de onderstaande Spaanstalige golden oldies begrijpt of niet, het gaat om het ritme en het feest. Gegarandeerd dat je de Spanjaarden en Spanje liefhebbers als DJ Español op de dansvloer zult krijgen en dat zal ook weer anderstaligen uitnodigen om mee te dansen. Dit is onze top 10 van bekende Spaanse Golden Oldies (met YouTube video’s):

1. Celia Cruz – La vida es un carnaval

Het leven is een carnaval, dat zingt de Spaanstalige (maar Cubaanse) zangeres Celia Cruz met ‘La vida es un carnaval’. We beginnen ons lijstje dus eigenlijk al verkeerd met een Cubaanse zangeres, maar het lied is Spaanstalig en gegarandeerd een kraker!

2. Gipsy Kings – Volare

We hebben hier slechts één lied van de in het Spaans zingende zuid Franse groep Gipsy Kings (ze komen uit Arles) gekozen, maar misschien is dit wel de bekendste hit. ‘Volare’ kan door iedereen worden meegezongen, maar onderschat de andere originele hits ‘Bamboleo’ en ‘Djobi Djoba’ ook niet.

3. Alaska – A quien le importa

Een disco-achtige klassieker van de zangeres Alaska die op een Boy George en Dead or Alive wijze haar levenslied ‘A quien le importa’ ten gehore brengt. Dit is voor iedereen een klassieker en wordt ook veel gebruikt bij LGBT bijeenkomsten en feesten gebruikt.

4. Los Manolos – Amigos para siempre

Vrienden voor het leven dat is wat de titel ‘Amigos para siempre’ van de Catalaanse band Los Manolos betekent. De stijl van dit lied is de rumba catalana en dit lied werd tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in 1992 in Barcelona gebruikt. Een ander bekend liet van Los Manolos is de ‘All My Loving’ versie van The Beatles.

5. Camilo Sesto – Vivir así es morir de amor

Een liefdeslied met de titel ‘Vivir así es morir de amor’ofwel op deze manier leven is sterven door de liefde. Ondanks de lange titel is het bekendste zinnetje uit dit lied ‘ya no puedo más´ik kan het niet meer wat dan ook door elke Spanjaard wordt meegezongen.

6. Raphael – Mi gran noche

Raphael is een van Spanje’s bekendste en succesvolste zangers en zijn levenslied ’Mi gran noche’ is een feestkraker. Zelfs de voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy werd al dansend op dit lied op video vastgelegd (en dat was nieuws in Spanje).

7. David Bisbal – Corazón latino

Het is waarschijnlijk nog steeds een van zijn grootste hits en successen. David Bisbal werd in 2002 bij de tv-talentenshow ‘Operación Triunfo’ niet de winnaar en eindigde als tweede, maar hij is de meest bekende zanger die na de show vele successen heeft gehad. Zijn eerste hit was ‘Corazón Latino’ en deze is samen met ‘Buleria’ en ‘Ave María’ nog steeds een partyhit.

8. Los Del Rio – Sevilla tiene un color especial

Los Del Rio zijn natuurlijk wereldberoemd vanwege hun hit (en het dansje) ‘Macarena’ maar de uit Sevilla komende zangers hebben in Spanje een andere flamenco hit die veel bekender is. ‘Sevilla tiene un color especial’ ofwel Sevilla heeft een speciale kleur wordt door iedereen met de klappende handpalmen, stampende voeten en handjes in de lucht meegezongen en gedanst waardoor de discoavond plots een flamenco salon wordt.

9. Las Ketchup – Aserejé

Waarschijnlijk een van de raarste hits uit de Spaanse muziekgeschiedenis maar wereldberoemd en een Spaanse klassieker op de dansvloer en bij elk feest thuis. De tekst van het lied slaat helemaal nergens op, maar samen met het dansje werd het een wereldhit. Zing maar mee met ‘Aserejé’ ofwel The Ketchup Song: ‘Aserejé, ja deje tejebe tude jebere Sebiunouba majabi an de bugui an de buididipí’

10. Juan Luis Guerra – La Bilirrubina

Ook deze zanger komt niet uit Spanje (maar uit de Dominicaanse Republiek) maar zijn lied ‘La Bilirrubina’ is een klassieker en geheid dat iedereen als een gek begint te dansen.

11. Los Lobos – La Bamba

Een extra kraker die zeker niet mag ontbreken in onze top 10: ‘Para bailar La Bamba’ wie kent het lied niet. Genieten maar.