Search
menu
Search

Kakkerlakken, teken, ratten, muggen en ander ongedierte zijn blij met droogte en warm weer in Spanje

Kakkerlakken, teken, ratten, muggen en ander ongedierte zijn blij met droogte en warm weer in Spanje
Beeld: Canva

Kakkerlakken, teken, ratten, muggen en ander ongedierte zijn blij met droogte en warm weer in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De aanhoudende droogte en het gebrek aan regen in Spanje zal naar verwachting leiden tot een toename van plagen van specifieke soorten dit jaar, vooral insecten die afhankelijk zijn van zachte omgevingstemperaturen voor hun levenscyclus. Denk daarbij aan kakkerlakken (cucarachas), teken (garrapatas), ratten (ratas), muggen (mosquitos), kriebelmuggen (moscas negras), zandvliegen (flebotomos), processierupsen (procesionarios), bladluizen (pulgones) en ander ongedierte.

Klimaatverandering heeft geleid tot een toename van alle plagen in Spanje, vooral bij organismen die niet in staat zijn om hun eigen temperatuur te reguleren. Geleedpotigen zijn hiervan een duidelijk voorbeeld, omdat ze afhankelijk zijn van omgevingstemperatuur om zich voort te planten. Deze koudbloedige, ongewervelde dieren met een uitwendig skelet, een gesegmenteerd lichaam en meerdelige poten komen uit bij zachte en hoge temperaturen omdat ze geen mechanisme hebben om hun eigen temperatuur te regelen.

Onder de geleedpotigen is de muggensoort het meest in aantal toegenomen. Naast deze stijging, is er ook sprake van een probleem met invasieve soorten. Dit vormt een ernstig risico voor de volksgezondheid, aangezien deze soorten dragers kunnen zijn van zeer ernstige ziekten zoals dengue.

Tijgermuggen zijn onder de muggensoorten waarschijnlijk de vervelendste van allemaal. Tijgermuggen leven vooral overdag en steken zelfs door de broeken heen waarbij sommige mensen flink last kunnen krijgen van een tijgermuggenbeet. De gewone muggen komen vaak ‘s avonds tevoorschijn en buiten het feit dat je flink jeuk kunt krijgen is het gezoem in je oor al genoeg om geen oog dicht te kunnen doen.

Bladluizen worden vaak waargenomen in de vorm van een zwerm insecten op specifieke locaties in stedelijke gebieden. In tegenstelling tot muggen vormen deze geleedpotigen geen gevaar voor mensen. De belangrijkste schade die deze insecten veroorzaken, is gericht op planten.

Kakkerlakken zijn insecten die ook veel in Spanje voorkomen en bekend staan om hun vermogen om te overleven in zeer uiteenlopende omgevingen en omstandigheden. Ze kunnen drager zijn van ziekten en allergische reacties veroorzaken bij mensen. Het is belangrijk om een kakkerlakkenplaag snel en effectief te bestrijden om de verspreiding van ziekten en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van dieren en mensen. Ze zijn vaak te vinden in hoog gras en struiken en kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en tekenencefalitis. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het regelmatig controleren op tekenbeten, om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Ratten zijn knaagdieren die bekendstaan om hun vermogen om zich snel voort te planten en zich aan te passen aan verschillende omgevingen. Ze kunnen dragers zijn van ziekten en kunnen schade veroorzaken aan eigendommen en infrastructuur. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij een rattenplaag om de verspreiding van ziekten en schade te voorkomen.

Kriebelmuggen zijn kleine insecten die voornamelijk voorkomen in vochtige gebieden en bij water. Ze staan bekend om hun beten, die jeuk, irritatie en zwelling kunnen veroorzaken. Hoewel de beten niet ernstig zijn, kunnen ze wel ongemakkelijk zijn en leiden tot krabben en infecties. Het dragen van beschermende kleding en het gebruik van insectenwerende middelen kunnen helpen om kriebelmuggen op afstand te houden en beten te voorkomen.

Zandvliegen zijn kleine insecten die vooral in warme en vochtige gebieden voorkomen, zoals op veel plaatsen in Spanje. Ze zijn vooral actief tijdens de schemering en ’s nachts en voeden zich met het bloed van dieren en mensen. Zandvliegen kunnen ziekten overbrengen, zoals leishmaniasis, een parasitaire infectie die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Processierupsen zijn de larven van nachtvlinders die in eikenbomen leven en veel voorkomen in Spanje. Ze zijn bedekt met kleine brandharen die irritatie en allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen en dieren die ermee in contact komen. Deze rupsen zijn vooral actief in de lente en de zomer, en vormen vaak lange processies wanneer ze op zoek zijn naar voedsel. Het is belangrijk om contact met deze rupsen te vermijden en professionele hulp in te roepen bij het bestrijden van een plaag om de verspreiding van brandharen en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Ga naar de inhoud