Welke planten of bloemen plant je met de droogte in Spanje?

Welke planten of bloemen plant je met de droogte in Spanje?
Beeld: Canva

Welke planten of bloemen plant je met de droogte in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dat de toekomst van Spanje er een met minder water is, lijkt steeds duidelijker. Aanhoudende droogtes zijn eerder de norm dan een uitzondering. Voor de hobbytuinier is dat een uitdaging. Wat plant je nu best dat goed tegen de droogte kan?

Steeds meer experts bestuderen hoe men in Spanje binnenpleinen, tuinen en stadsparken weerbaarder kan maken tegen de toenemende droogte. “Als de droogte van invloed is op de politiek, het toerisme en de industrie, hoe kan ze dan niet onze tuinen beïnvloeden?”, vraagt naturalist en geograaf Martí Boada zich af. Bloemen als petunia’s, dahlia’s en Afrikaanse lelies kun je bijvoorbeeld vervangen door rozemarijn, lavendel, salvia of genisten. Die Mediterrane planten kunnen een stuk beter tegen een droog klimaat dan hun tropische tegenhangers.

Boada ijvert er voor die soorten die we zo op prijs stellen in de natuur ook meer in de Spaanse tuinen te planten. De droogte waarmee delen van het land vandaag worden geconfronteerd is ongezien. Wie een private of publieke tuin plant, zou rekening moeten houden met die situatie. Men dient de vraag te stellen hoe bepaalde plantensoorten het de komende 20 of 30 jaar zullen doen. Mediterrane planten dus, die weinig water nodig hebben om te overleven.

En toch is het ook belangrijk bijen en vlinders aan te trekken met de juiste bloemen. Die halen op hun beurt de vogels naar je tuin, en zo vormt zich een klein, gezond ecosysteem.

Een paar bomen die het goed doen met de droogte zijn de olijfboom, de steeneik, de eik, de den en de Johannesbroodboom. Ook struiken als sneeuwbal (Viburnum Tinus) en mastiek doen het goed. Planten als millefeuille, lelie of bernagie zijn dan weer hardvochtige broertjes rond de moestuin.

Een laatste tip is het onkruid welig te laten tieren. Die planten staan op zichzelf zonder onze hulp, het is een goed idee hen ook in je tuin op bepaalde plekken zelf de bodem te laten bedekken.

Ga naar de inhoud