Zwembaden mogen vanwege watergebrek niet meer gevuld worden in bergdorp Aínsa

Zwembaden mogen vanwege watergebrek niet meer gevuld worden in bergdorp Aínsa
Beeld: Canva

Zwembaden mogen vanwege watergebrek niet meer gevuld worden in bergdorp Aínsa

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Midden in de Pyreneeën van Huesca in Aragón bevindt zich een van de mooiste middeleeuwse dorpen van Spanje, Aínsa. Ironisch gezien ligt dit toeristische dorp, waar elk jaar duizenden toeristen naartoe komen om te genieten van de middeleeuwse steegjes, het fantastische centrale plein en de omliggende natuur, op een kruispunt van twee belangrijke rivieren (Ara en Cinca). Wat deze toeristen echter niet meer kunnen is zwemmen in privézwembaden want de kraan is vanwege de aanhoudende droogte dichtgedraaid door de gemeenteraad.

De gemeente Aínsa heeft afgelopen week aangekondigd maatregelen te nemen vanwege de ernstige droogte, zonder te wachten op significante regenval. Afgelopen zaterdag was er wel wat regenval, maar dit was van korte duur en onvoldoende om het waterniveau van de rivieren te doen stijgen. Als gevolg hiervan heeft Aínsa nu het vullen van privézwembaden met water uit het drinkwaternetwerk in de hele gemeente verboden. Dat geldt dus niet alleen voor Aínsa zelf, maar voor 20 andere kleinere dorpen die bij de gemeente Aínsa horen. Het is een opmerkelijke maatregel omdat Aínsa zich bevindt op de samenvloeiing van twee rivieren die door het stadscentrum stromen, en in de buurt van het Mediano-stuwmeer dat op dit moment slechts 37% van zijn capaciteit heeft.

Hoewel het verbod op het vullen van privézwembaden voorlopig de enige beperking is, roept de gemeenteraad ook op tot verantwoordelijk watergebruik in woningen en extra aandacht voor irrigatie van tuinen. Daarnaast worden accommodaties voor toeristen opgeroepen om hun gasten bewust te maken van de huidige situatie en hen te waarschuwen voor het belang van verantwoord waterverbruik, wat waarschijnlijk nog lange tijd nodig zal zijn.

De burgemeester van Aínsa bevestigt dat de publieke/openbare zwembaden wel gevuld mogen worden met water, maar dat de privézwembaden bij woningen en wooncomplexen dus niet gevuld mogen worden. Er is niets bekendgemaakt over zwembaden bij hotels, campings en andere toeristische accommodaties, al is de kans groot dat deze als openbaar worden gezien en wel gevuld mogen worden met water.

Dit keer komen de beperkingen niet in augustus, maar al in april. In de zomer van 2022 werd het gebruik van water voor het besproeien van tuinen en het vullen van zwembaden in de hele gemeente al verboden. De gemeente omvat meer dan 20 landelijke kernen, zoals Arcusa, Arro, Banastón, Castejón de Sobrarbe, Coscojuela de Sobrarbe, Guaso, Morillo de Tou, Latorre, Santa María de Buil en Javierre de Olsón.

Ga naar de inhoud